POTPUNO ISKRENO

Ovo Mirta Šurjak više nikad ne bi učinila zbog ljepote

05.04.2013 u 10:23

Bionic
Reading

Zgodna sportska novinarka Mirta Šurjak, uvijek njegovana i dotjerana, sama za sebe kaže da je pravi kozmetički hedonist. Uživa u malim ritualima i masažama, ali neke kozmetičke greške nikada ne bi ponovila. Koji su njezini make up promašaji, kako njeguje tijelo i kako se priprema za tople dane, otkrila nam je u intervjuu

Kako izgledaju vaši kozmetički rituali ujutro, a kako navečer?
Pravi sam kozmetički hedonist te naprosto uživam u jutarnjim i večernjim ritualima ljepote. Počinjem, naravno, pranjem zubi. Nakon toga slijedi umivanje u hladnoj vodi zbog bolje cirkulacije. Pljusnem se tako hladnom vodom po licu 20-ak puta. Slijedi tuširanje u toploj, gotovo vrućoj vodi, jer sam jako zimogrozna. Nakon toga očistim lice tonikom pa stavim Sisleyjev ekološki serum i kremu od karite maslaca. I obvezno preko toga stavim posebnu Clarinsovu zaštitu za lice s faktorom 40. Naravno, nanosim i kremu za tijelo, za izrazito suhu i osjetljivu kožu. Nakon toga slijedi make up, frizura i spremna sam za novi dan. Navečer se obvezno tuširam - ne mogu zaspati bez toga - skinem make up te stavim tonik i noćnu ekstra hranjivu kremu za lice. I obvezno dobro namažem ruke kremom, jer imam izrazito suhu kožu, na koju posebno loše djeluje dalmatinska bura, a kad sam u Zagrebu, onda zagrebačka hladnoća. Naravno, sve ovo nekad bi znalo potrajati jako dugo, a sada si zbog mnoštva obveza i malog djeteta ne mogu priuštiti tako dugotrajan boravak u kupaonici, pa sam se ubrzala. Ponosna sam na to za koliko malo vremena uspijem obaviti sve male ženske rituale.

Kojeg se pravila njege uvijek držite?
Najvažnije je uvijek skinuti make up prije spavanja. Pročitala sam da ništa ne uništava kožu lica kao make up noću. Držim se uglavnom svih pravila njege, a jedno od najvažnijih mi je da dva puta tjedno stavim naizmjenično masku od gline za čišćenje lica te masku od cvijeta lipe za njegu suhe kože.

Bez čega u kozmetičkoj torbici ne izlazite iz kuće?
Uvijek u torbici moram imati obične maramice, vlažne baby maramice, kapi za oči, ogledalce, mini češalj za kosu, balzam za usne i sjajilo.

Najbolji beauty savjet koji ste dobili?
Najbolji beauty savjet koji sam dobila jest da unatoč svemu što radili na sebi prava ljepota ipak dolazi iznutra. Možda će to nekome biti smiješno, ali 10 minuta dnevne meditacije u tišini čini lice svježijim i ljepšim od ijednog beauty preparata. I već godinama svako jutro prije doručka pijem mješavinu zelene magme i betakarotena u prahu.

Omiljeni kozmetički tretman?
Moj omiljeni kozmetički tretman definitivno je masaža. Osjećam se preporođeno nakon nje.

Što mislite o estetskim operacijama i kada su one po vama potrebne?
Estetske operacije su mi prihvatljive sve dok netko ne počne izgledati kao plastična karikatura. Toleriram sitne, diskretne zahvate. Jedino što ne razumijem su prirodno lijepe žene koje se ne znaju zaustaviti na jednoj, dvije operacije, nego toliko pretjeraju da na kraju više uopće nisu lijepe.

Koji ste kozmetički tretman prvi počeli prakticirati?
Jako sam rano ušla u pubertet, tako da sam prvi put depilirala noge već s 13 godina.

Što vam je najvažnije kod muškarca kada je u pitanju njega?

Kod muškaraca je najvažnija osobna higijena. Da je čist, uredan i lijepo namirisan. Nema mi gore stvari, osim naravno ljudske zloće, nego vidjeti neurednog, neopranog muškaraca, koji ne drži do higijene. I ježim se kad netko ima pokvarene zube ili kad mu možda nedostaju zubi. To mi je prestrašno.

Koji vam je kozmetički tretman najmanje ugodan i drag?
Naravno, najmanje draga i ugodna mi je, kao i svakoj ženi, depilacija. No zato se osjećam 10 kilograma lakše kad je obavi moja kozmetičarka.

Što biste zbog ljepote probali, a što nikada ne biste napravili?
S godinama i iskustvom došla sam do spoznaje da zbog ljepote više nikad ne bih probala ono što mi dugoročno može nanijeti štetne posljedice. Kao npr. solarij, blajhanje kose i stavljanje umjetnih trepavica, čije ljepilo jako oštećuje i slabi prirodne trepavice.

Kako pripremate kosu i kožu za toplije dane?
Pijem, kao što sam već spomenula, betakaroten, koji potiče prirodnu pigmentaciju kože. Obvezno preko dnevne kreme za lice stavim visoki faktor zaštite od sunca. A kosu njegujem marokanskim uljem za kosu. To je za mene revolucionaran i prirodan proizvod za njegu koji je savršeno obnovio moju kosu, oštećenu dugogodišnjim blajhanjem.

215941,249032,203988,208146
Vaša najveća make up pogreška?

Ah, bilo ih je puno, pogotovo u mlađim danima. Recimo da je to bio jako taman puder za lice, koji sam stavljala u ranim 20-ima. Vrat mi je bio jedne nijanse, a lice druge. Sjećam se da mi je prijateljica rekla da mi je lice kao u Beyonce, a vrat kao u Nicole Kidman.

Koje beauty pogreške uočavate kod drugih?
Previše šminke danju definitivno je najveća pogreška. Jako mi je ružno vidjeti kameni puder danju - izgleda mi kao fasada te čini izraz lica potpuno neprirodnim.

Tko po vama ima najbolji stil, modni i beauty?
Najbolji stil od javnih osoba po meni ima Tanja Dragović. Sviđa mi se to što uvijek ima prirodan, gotovo nevidljiv make up na licu. Ima fin, pročišćen, minimalistički stil odijevanja, bez nepotrebnih detalja i ukrasa. Također ima urođenu profinjenost. Izdvojila bih još dvije bliske osobe iz svog života, koje nisu medijski eksponirane, ali koje su za mene prave modne ikone, koje rado upitam za savjet. To su moja najbolja prijateljica Nikol Marčić, inače profesionalna balerina, i moja rođakinja Brigita Grčić, manadžerica. To su dvije prelijepe žene s urođenim smislom za modu i stil. Moja dva modna gurua.

Koliko je trajalo vaše najkraće spremanje za izlazak?
E to nisam nikad štopala, vjerujte mi. Ljeti se jako brzo spremnim, izađem mokre kose i s minimalnim make upom - tek s malo bronzera na licu i sjajila na usnama.

A najdulje?
Pa vjerojatno sam se najdulje spremala za maturalni ples. Ajme, kad se sjetim, ha, ha, kao da idem na dodjelu Oscara. Cijelo popodne. Došle su mi vizažistica, frizerka i stilistica u kuću. Trajalo je satima.

Vaš beauty savjet našim čitateljicama?
Drage čitateljice, vjerujte da je od sve kozmetike na svijetu najbolja kozmetika unutarnje zadovoljstvo. Znam da u hrvatskoj svakodnevici možda nije uvijek lako, ali nastojite se smijati što više. Kad je nasmijan, i najružniji čovjek postaje lijep. Nastojite si uvijek u danu priuštiti barem 10 minuta samo za sebe. Iskoristite ih na način koji će vas veseliti, ispuniti dovoljnom radošću. Živite zdravo, ne morate poput mene jesti makrobiotiku, ali barem izbacite neke od svojih nezdravih, štetnih navika. Vjerujte mi, tijelo će vam biti zahvalno i osjećat ćete se ljepše.