UPOZNAJTE MCLAREN P1

Ovo je najpoželjniji automobil godine

26.02.2013 u 12:32

Bionic
Reading

Nakon višemjesečnog draženja McLaren je napokon odlučio objaviti skoro sve informacije i prve fotografije svojeg najprestižnijeg i vjerojatno najpoželjnijeg automobila godine

Hiperautomobil P1 trkaći je automobil koji bi trebao ponuditi dosad neviđene performanse u segmentu sportskih automobila.

Korištenjem posljednjih dostignuća u tehnologiji Formule 1 Britanci su razvili bolid čiji hibridni benzinsko-električni sklop razvija 903 KS, a aktivna aerodinamika pruža silu potiska od 600 kilograma, pa je automobil tim upravljiviji što je brži. Rezultat je vozilo čijim performansama, tvrde u McLarenu, mogu konkurirati tek specijalno razvijani trkaći automobili.

P1 će zahvaljujući opsežnoj upotrebi kompozitnih materijala i namjenskoj gradnji (tepisi se, primjerice, dobivaju samo uz napomenu) težiti tek 1.400 kilograma (Porsche 918 Spyder bi trebao težiti 1.700 kg), pa ne čudi što bi do stotke trebao sprintati četiri desetinke brže od MP4-12C, do 200 km/h 2,5 sekundi brže, a do 300 km/h gotovo nevjerojatnih - osam!

Maksimalna brzina će iznositi 350 km/h, no Britanci ističu da im je od rekorda za maksimalnu brzinu mnogo zanimljiviji bio onaj za najbrže serijsko vozilo na stazi.

One koji će si ga moći priuštiti po cijeni od milijun eura veselit će to što će se zahvaljujući autonomiji od 20-ak kilometara na elektromotor moći voziti i urbanim središtima koja imaju stroge ekološke propise, poput Londona.

McLaren je inicijalno planirao proizvesti 500 primjeraka P1, no navodno su bogati kupci uspjeli uvjeriti Rona Dennisa da smanji kvotu na 375 primjeraka zbog ekskluzivnosti.

Jedva čekamo prve testove ovog čuda.