IZ ŠKOTSKE

Ovo je Minger, najsmrdljiviji sir na svijetu, a kupci ga se ne mogu zasititi

11.12.2023 u 11:19

Bionic
Reading

Rory Stone, škotski proizvođač sira, tvrdi da je napravio najsmrdljiviji sir na svijetu, a kupci ga se ne mogu zasititi

Kada je riječ o sirevima, stvar je jasna - postoje oni koje jedu svi, no u bogatoj ponudi nalaze se i oni koji su namijenjeni onima 'jakog želuca'. Riječ je naravno o sirevima koji su, rekli bi, ukusni u svom smradu i za neke ljubitelje takvih vrsta vrijedi ona - što su smrdljiviji, to su ukusniji.

Velika potražnja za smrdljivim sirevima navela je Roryja Stonea, 59-godišnjeg proizvođača sira u Highland Fine Cheeses u Škotskoj, da se poigra izradom, a rezultat svega je Minger - sir s opranom korom koji predstavlja kao najsmrdljiviji na svijetu.

Da je napravio dobitnu formulu, govori i to da su prvi primjerci, napravljeni tek za probu, odavno nestali s polica sirane te je potražnja za novima itekako velika.

'Sir je smrdljiv, ali je prilično lijepog okusa. Jedini problem koji sada imam je da sam ostao bez sira i trenutno ga nema', rekao je Stone, koji je Minger počeo prodavati prije sedam godina.

Iako su ga, kaže, supermarketi isprva odbijali, činjenica da se dobro prodavao u malim delikatesnim trgovinama, kao i da je za svoj 'smrad i okus' primio i neke nagrade, dovela je do toga da će se uskoro naći na policama britanskog lanca supermarketa Asda te će tako napokon postati dostupan širokoj javnosti.

Tvorac Mingera tvrdi kako mu nije bila namjera stvoriti najsmrdljiviji sir na svijetu, no kada su ga tako nazvali, odlučio je to prihvatiti.

Inače, smrdljivi sirevi već su desetljećima predmet kulinarske fascinacije i možemo ih naći diljem zemaljske kugle, a u tome zasigurno prednjače Francuzi, koji imaju nekoliko primjeraka kojima se mogu podičiti, slijede Belgija, Velika Britanija...