ZA SVAKI STYLING

Ovo je jedan potpuno drugačiji nakit s domaćim potpisom

05.11.2015 u 08:00

  • +17

Nakit s dioptrijom Si&Eter Jewelry

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Si&Eter Jewelry

Bionic
Reading

Da ne treba očajavati i gubiti nadu zbog nemogućnosti pronalaska posla, već se motivirati i krenuti u ostvarenje nekih svojih davno začetih ideja, najbolji je dokaz profesorica likovne umjetnosti iz Rijeke. Sanja Modrić Žižić nakon godina bezuspješnih prijava na natječaje i povremenih zamjena svoju zamisao odlučila je realizirati i krenuti s izradom jedinstvenog nakita s dioptrijom - Si&Eter Jewelry

Rođenoj Riječanki i mami dvoje djece, 12-godišnje Hane i osmogodišnjeg Luke, ideja o nakitu izrađenom od dioptrijskih leća javila se još davnih dana, dok je radila kao medicinska sestra u optici. Dioptrijske leće odmah su je privukle, a njezin umjetnički duh kroz njih je i progledao u punom smislu te riječi.

'U početku sam se igrala staklima starih naočala jer ih nosimo i suprug i ja. Bili su to prvi pokušaji izrađivanja nakita, a neki su komadi završili i kao ukras na boru', kaže Sanja, dodajući da danas svoj nakit izrađuje od industrijskog viška, pa lećama koje se više ne mogu koristiti za bolji vid udahnjuje novi život.

Nezaposlena profesorica likovne umjetnosti, frustrirana zbog nemogućnosti pronalaska stalnog posla, odlučila je pokrenuti se i započeti sama raditi nešto jer posla u struci jednostavno nije bilo na vidiku. Fascinacija lećama te ljubav prema umjetnosti i lijepom rezultirali su jedinstvenim nakitom s dioptrijom Si&Eter Jewelry.

'Razmišljala sam o tome da se moram i sama početi baviti nečim iako u početku nisam znala čime. Čula sam puno pozitivnih priča o ljudima koji su krenuli s nekom svojom idejom, hobijem, i od toga stvorili posao od kojeg žive. Rade ono što vole i od toga imaju dovoljno za pristojan život. Budući da je ideja o nakitu od dioptrijskih leća tinjala godinama, zaključila sam da je krajnje vrijeme da konačno to realiziram. Morala sam pokušati jer ionako nisam imala što izgubiti', kaže Sanja, dodajući da je prije ljeta krenula sa skicama i prvim primjercima svog ultralaganog minimalističkog nakita s dioptrijom.


Prve reakcije bile su jako pozitivne, prijateljice i poznanice su je odmah, kaže, pitale otkud joj nakit, a neke su odmah tražile i da ga kupe.

'Shvatila sam da postoji potencijal, a definitivno i tržište za nakit koji izrađujem, pa sam odlučila ozbiljnije se posvetiti dotadašnjem hobiju', otkriva Sanja. U nazivu nakita Si&Eter Jewelry povezana su imena Sanje i supruga Ivana s riječi aither (eter), koja na grčkom znači čist, nebo, zrak i svjetlo. Ime savršeno odgovara nakitu koji Sanja izrađuje, a koji je izrazito lagan, prozračan i proziran, zbog čega se uklapa u sve modne stilove i kombinacije.

Ljubiteljice modnog minimalizma doći će na svoje jer je nakit zaista lagan. Naime izrađen je od visokotehnološki razvijene plastike, a riječ je o recikliranom materijalu naočalnih leća, zapravo industrijskom višku, koji je lakši od obične plastike i uz to je otporan na lomove i ogrebotine, što ga čini idealnim materijalom za izradu kvalitetnog nakita. Posebno je zanimljiv fotonakit koji ovisno o okruženju u kojem se nalazi mijenja boju; u zatvorenom prostoru je bezbojan, a vani, pod utjecajem sunca, tamni u sivu ili smeđu boju.

Nakit s dioptrijom prvi je i zasad jedini takav na tržištu, a osim što se radi o hrvatskom dizajnu, riječ je i o unikatnim primjercima jer se jako rijetko može dogoditi da ista leća bude obrađena na jednak način.

'Otpočetka su me privlačili zakrivljenost, prozirnost i raznolikost materijala, različite dioptrije koje rezultiraju zanimljivim oblicima drukčije debljine, ali i bojama i posebnim premazima koji se nalaze na površini materijala, a koji nakitu u konačnici daju veću prozirnost i zanimljiv odsjaj', otkriva Sanja, čija je ideja, sramežljivo rođena prije nekoliko godina, od ovoga ljeta, kad joj se odlučila ozbiljnije posvetiti, prerasla u pravu malu manufakturu.

Dizajnerica vrijedno radi na novim šablonama i skicama pomoću kojih izrađuje nakit zanimljivih oblika, a potom obrađuje rubove da ne bi bili oštri i kako bi spriječila pucanje. Svaki komad nakita dolazi u elegantnoj crnoj kutiji s logom, a da misli ozbiljno, dokazala je i websiteom na kojem se mogu vidjeti svi oblici i noviteti u ponudi. Si&Eter Jewelry uskoro će se moći kupiti i u odabranim optikama u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Čakovcu, a u pregovorima je i s nekim poklon-galerijama. Ovih dana, osim kreativnom stranom posla, bavi se i papirologijom. Pokretanje firme, ambalaža, distribucija, dogovori i ugovori, sve je to trenutačno, kaže, ne zamara previše, no oduzima dragocjeno vrijeme. Kreativna strana je ipak ono što je ispunjava i pokreće…


'Veseli me svaki novi komad, novi oblik nakita, kao i reakcije ljudi. Ništa mi nije teško, a moram priznati da izrađivanje nakita na mene djeluje relaksirajuće', kaže simpatična Sanja.

'Volim jednostavne, čiste, geometrijske oblike, a ljepota ovog materijala najviše dolazi do izražaja upravo u tim elegantnim formama. Meni su osobno najdraže prozirne leće, posebno one s plus-dioptrijom upravo zbog svoje masivnosti, odnosno zadebljanja', kaže dizajnerica, ističući da oblik svakog pojedinog izrađenog komada nakita prilagođava njegovoj dioptriji, odnosno debljini.

Omiljen joj je oblik nazvan Nehaj, po čuvenoj senjskoj tvrđavi: 'Po tati sam rodom iz Senja pa me taj oblik odmah asocirao na tvrđavu Nehaj, po kojoj je taj kraj poznat.'

Dodajmo još da je u planu i dječja kolekcija, što je logično očekivati jer je mama tinejdžerice, a otkriva nam i da možemo očekivati nakit od novog materijala u skoroj budućnosti. Uz to, napominje da će i dalje ostati vjerna dosadašnjoj inspiraciji - naočalama.