različite potrebe

Ove dvije popularne začinske biljke nikad ne smijete saditi jednu pored druge

12.04.2024 u 13:46

Bionic
Reading

Uzgoj začinskog bilja divan je hobi koji vas nagrađuje ne samo neodoljivim mirisima, već i bezbrojnim mogućnostima za nezaboravne kulinarske avanture

Bosiljak (lat. Cimum basilicum) omiljen je dodatak mnogim jelima, a ova popularna začinska biljka nije zahtjevna za uzgoj, dapače. Trebamo joj samo dati dovoljno vode, Sunčeve svjetlosti i topline.

Ništa manje popularna nije ni kadulja (lat. Salvia officinalis), dobro poznata po višestrukim zdravstvenim blagodatima, a može se koristiti i kao začin.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Bez sumnje su ove dvije začinske biljke među najpopularnijima za uzgoj u vrtu ili na balkonu, no znate li da nikako ne mogu skupa opstati u istim posudama?

Da, uzgojiti začinske biljke nije pretjerano zahtjevno pa ako npr. nemate izlaz na dvorište ili balkon, biljke će se rado sunčati i na prozorskoj dasci, no trebate voditi računa o njihovoj njezi i načinu uzgoja ovisno o vrsti.

Baš iz tog razloga bosiljak i kadulju trebate držati u zasebnim teglama.

Slažemo se da je uzgoj začinskog bilja u jednoj posudi vrlo primamljiv jer je praktičan i vrlo 'instagramičan', međutim to možda neće rezultirati rastom biljaka, jer bosiljak i kadulja vole različitu njegu. Bosiljak tako uživa u toplim i vlažnim uvjetima s puno Sunčeve svjetlosti tijekom dana kako bi proizveo izdašne i velike listove. S druge strane, kadulja voli suša tla i umjerenije temperature. Sadnja dviju biljaka zajedno neizbježno će rezultirati žrtvovanjem potreba jedne biljke za drugu, stoga je najbolje posaditi ih odvojeno.

Kako njegovati bosiljak

Bosiljak je možda jedna od najpopularnijih biljaka koje možete dodati u svoj vrt zbog pojavljivanja u brojnim kuhinjama i lakoće uzgoja. Svaki put kad otkinete nekoliko listova bosiljka, on daje nove mladice, stvarajući još više listova za sljedeću žetvu. Izvrsno uspijeva i na prozorskim klupicama. U svakom slučaju, gdje god ga odlučite posaditi, uživat ćete u njegovom lijepom mirisu.

Pripazite i na tlo - neka dobro drenira, a odaberite toplo i sunčano mjesto. Bosiljak uspijeva uz puno svjetlosti i stalno vlažnu zemlju. Pazite da posuda ima dobre rupe za drenažu da korijenje ne bi postalo natopljeno čestim zalijevanjem. Kako biste ga potaknuli da izraste u pun grm, redovito ga orezujte, otkidajući vrhove listova. Također, svakako uklonite sve cvjetne vrhove da biste sačuvali njegov bogat okus i spriječili da odumre.

Ako želite posaditi bosiljak uz druge začinske biljke, postoji niz sjajnih alternativa kadulji - dobra su ideja peršin i vlasac. Ne samo da će izgledati sjajno zajedno, već se također dobro slažu u profilu okusa. Sve tri vrste uživaju u puno sunca s dosljedno zalijevanim tlom koje dobro drenira. Posadite ih zajedno i bit ćete oduševljeni.

Kako njegovati kadulju

Iako pruža znatno drugačiji profil okusa od bosiljka, kadulja je aromatična biljka koja je popularna u jesenskim jelima, a blagotvorna je i kao čaj.

Baš kao i bosiljak, kadulja voli dobro drenirano tlo, ali joj je draže da se osuši između zalijevanja. Kako biste spriječili truljenje korijena, provjerite ima li spremnik dobre drenažne rupe i odaberite tlo za posude s dodatnim pijeskom ili perlitom kako biste poboljšali drenažu. Stavite kadulju na osunčanu prozorsku dasku ili na svijetlo mjesto u vrtu. Zatim pustite da se gornji centimetar tla osuši prije nego što je ponovno zalijete jer ne uživa u istoj razini vlage kao bosiljak.

Usporedna sadnja može se koristiti u vrtu ako odlučite upariti kadulju s vrstama koje imaju slične potrebe za njegom. Biljke koje se dobro slažu s kaduljom su ružmarin, majčina dušica i origano. Ne samo da će pružiti izvrsne arome i okuse, nego sve izgledaju sasvim drugačije, što stvara divan prizor u vrtu. Svaka od ovih biljaka također uspijeva u sličnim uvjetima s dobro dreniranim tlom i na svjetlosti. Kao i u slučaju kadulje, možete dopustiti da se tlo osuši između zalijevanja jer su sve vrste otporne na sušu i ne vole stalnu vlagu. Slobodno ih posadite zajedno u jednu posudu ili jednu blizu druge u svojim vrtnim gredicama.