MODNI KLASIK

Ove cipele slave 65. rođendan, a jednako su elegantne i chic kao i prvoga dana

13.03.2022 u 12:53

Bionic
Reading

Chanel slingback cipele ove godine slave 65. rođendan. Bile su i ostale simbol Chanelovog chica, a iako su ove klasične dvobojne cipele predstavljene daleke 1957, nisu nimalo izgubile na svojoj privlačnosti pa ih mnogi s pravom smatraju jednima od najelegantnijih cipela ikad

Ove kultne cipele iz godine u godinu oduševljavaju generacije žena, a baš poput odijela od tvida ili prošivene torbe utkane su u DNK ovog luksuznog pariškog brenda. Još su jedan dokaz da je Gabrielle Bonheur 'Coco' Chanel bila modna inovatorica, žena ispred svog vremena. Chanel je uspješno kršila tadašnje modne norme i redefinirala klasične dizajne kako bi ženskoj modi podarila mladenački look i izbrisala strukturiranu siluetu koja je definirala to razdoblje

Prve slingback cipele predstavljene su 1930-ih, a smatrale su se kontroverznima jer su otkrivale velik dio ženskog stopala što se tada nije smatralo nimalo damski. Nosile su se stoga uglavnom uz duge večernje haljine koje su prekrivale njihovu otkrivenu petu i skrivale ih od pogleda. Osim toga njihovom lošem glasu pridonijelo je i to što su ih to vrijeme nosile samo pin up djevojke. No redizajn cipela koji je napravila Coco Chanela promijenio je tu sliku. Slavna Francuskinja za dizajn slingback cipela inspirirala se popularnim cipelama s kapicom s početka 20. stoljeća.

Kultne cipele razvila je u partnerstvu s pariškom tvrtkom Raymonda Massara iz Pariza, a i današnji modeli rezultat su njihove suradnje koja traje više od pola stoljeća. S postolarom je Chanel stvorila genijalnu alternativu stiletticama, udobne, elegantne i chic cipele koje desetljećima uspješno odolijevaju modnim trendovima. Težeći udobnosti i funkcionalnosti, spustila je malo petu na udobnih 5 cm, omekšala remen, prednji dio napravila malo četvrtastijim te upotrijebila dvobojnu kombinaciju kako bi definirala prepoznatljiv stil.

No i boje na njima bile su itekako dobro promišljene, kombinacija crne i bež nije bila nimalo slučajna. Naime, crna vizualno skraćuje stopala i skriva tragova ogrebotina i habanja, a bež je korištena kako bi vizualno produljila nogu i figuru. Slingback ciple trebale su komplimentirati ženskoj figuri što je bila ideja ispred svog vremena. Do 1960-ih Chanel look sa svojim zaštitnim znakom, slingback cipelama, postao je toliko popularan da su ih svi kopirali.

PARIŠKI TJEDAN MODE

Modna revija o kojoj se ne prestaje govoriti: Nitko bolje ne utjelovljuje francuski chic nego Chanel

Pogledaj galeriju

Zanimljivo je da ta činjenica nije nimalo smetalo slavnoj Coco Chanel, a u razgovoru za WWD 1964. rekla je: 'Ne bojim se što me toliko ljudi kopira, ja želim sto milijuna klijentica'.

  • +4
Chanel slingback cipele Izvor: Profimedia / Autor: J.M. HAEDRICH / Sipa Press / Profimedia

I zasigurno ih ima jer slingback cipele savršene su izbor za brojne situacije: kad vam stiletto cipele izgledaju previše formalno, a sandale pregolo, kad ste zaboravili ne pedikuru ili kad hlače ili suknja zahtijevaju otvorene potpetice.. One će u svakoj situaciji ispuniti svoju misiju - izgledat će elegantno i laskati figuri. Rekli bismo, sasvim dovoljan razlog da se taj model nađe u ormaru svake žene, a srećom danas ih možete pronaći u različitim cjenovnim razredima, bojama i modelima. No samo su jedne one s potpisom Chanela, koje osim bezvremskog chica imaju i paprenu cijenu od oko 7.000 kuna.

  • +10
Slingback cipele Izvor: Promo fotografije / Autor: promo