VELIKE TRŽNICE

Ovako izgleda riblji Eldorado na divovskoj ribarnici u Sydneyju

29.01.2024 u 08:51

Bionic
Reading

Rano je nedjeljno jutro na glavnoj sidnejskoj ribarnici i s brodova usidrenih neposredno uz nju prebacuju se tone te noći uhvaćene ribe. U kašetama se ljeskaju prekrasni primjerci barramundija, trevalle, blue eyed coda, bar rock coda, snappera, bass gropera, hapukua, red emperora, oceanske pastrve... i još tko zna koliko vrsta lokalne ribe

Bistrih očiju i u svim mogućim nijansama srebrne i crvenkaste boje riba predstavlja pravu poslasticu za oči promatrača kojih, unatoč ranim satima i nedjelji, ima već podosta. Naime, ubrzo će u najvećoj prostoriji ribarnice započeti velika dnevna aukcija na kojoj će većina ribe završiti u kamionima 200-tinjak okupljenih kupaca te se uputiti na mnogobrojne gradske adrese, među kojima je, dakako, najviše onih na kojima se nalaze riblji restorani.

Količina i raznovrsnost svakodnevnog ulova - ribe, rakova i morskih plodova - čine Sydney Fish Market trećom najvećom ribljom tržnicom na svijetu nakon tokijskog Toyosu Fish Marketa i La Nueva Viga Marketa u Mexico Cityju, te ispred madridskog Mercamadrida, te drugom najvećom po kriteriju raznovrsnosti robe i apsolutno najvećom na južnoj hemisferi.

Gomilu ribe na Sydney Fish Marketu prate i deseci vrsta lokalnih rakova, ponajviše popularnog blue swimmer craba i australskih tiger prawnsa, ali i lijepih primjeraka jastoga i hlapova. Uz to, dopremaju se i golemi morski puževi (abalone) te gomile školjaka - od dagnji iz države Victorija, preko lokalnih sand cocklesa (vongole), pa do prestižne vrste kamenica - Sydney rock oyster. Istovremeno, iz gradske zračne luke pristižu i riba i rakovi iz svih krajeva svijeta.

Iako će većina robe biti prodana na aukciji, dobar dio ostat će u sidnejskoj ribarnici i, za par sati, biti ponuđena građanima, što će pristići s prvim zrakama sunca. Maloprodaja se obavlja na šest ogromnih štandova, koji su danas i turistička atrakcija, i koji se natječu u tome tko će atraktivnije izložiti ribu, rakove, školjke i ostale morske plodove. Kupce tu očekuje i dio već isfiletirane ribe, odresci tune i sabljarke, marinirane baby hobotnice te stručno narezana riba za ljubitelje sashimija.

Tijekom aukcije na Sydney Fish Marketu svakoga se sata proda oko tisuću kašeta ili ukupno oko 20.000 kilograma ribe i morskih plodova, odnosno oko 3000 kašeta ili 50 tona svježe ribe i morskih plodova dnevno.

Ako se pitate nije li to previše čak i za velegrad poput Sydneya (5,5 milijuna stanovnika), onda treba znati da prosječan stanovnik Sydneya godišnje pojede trostruko više ribe od prosječnoga Hrvata. To nije ni čudno, jer se u Sydneyu i najkvalitetnija riba prodaje po cijeni od oko 30 eura po kilogramu (skuplji su jedino jastozi). U nedjeljno jutro, kada smo posjetili tržnicu, mnogi su kupovali primjerke od 5-6 kilograma, koje će još istoga dana pripremiti na roštilju u vrtu i pojesti zajedno s proširenom obitelji ili prijateljima.

I turisti u Sydneyu većinom jedu ribu, jer je ona iznimno svježa i kvalitetna, a mnogi restorani nude je po vrlo povoljnoj cijeni. Jedan od najpoznatijih među tisućama ribljih restorana je ogromni Golden Century Seafood Restaurant u sidnejskom Chinatownu. U taj kineski riblji restoran, čija je fasada zapravo ogroman riblji akvarij, svakoga jutra pristigne tona svježe ribe, rakova, školjki i ostalih morskih plodova, da bi na koncu, negdje oko 4 ujutro, svi tankovi ostali prazni. Lokal je, naravno, prepun tijekom čitavog dana, a posebno je poznat kao okupljalište sidnejskih chefova, koji tamo odlaze jesti i piti po završetku rada u svojim kuhinjama.

  • +17
Sydney Fish Market Izvor: Jet Set / Autor: Velimir Cindrić/Jet Set

No, da bi se kušale neke od najsvježijih morskih delicija zapravo uopće i ne treba odlaziti sa Sydney Fish Marketa. Tu, uz prodajne štandove, postoji više restorana i zalogajnica koji nude ribu, rakove i školjke pripremljene na sve moguće načine - od sashimija, preko ribljih fileta i odrezaka do polovica jastoga na žaru. Da sve bude još atraktivnije, domaćini su se pobrinuli da kupci mogu uživati i u pogledu na ekspertno čišćenje i trančiranje ogromnih primjeraka ribe ili, recimo, omekšavanju hobotnica i velikih sipa u mješalici za beton.

I dok je u to nedjeljno jutro sidnejska ribarnica vrvila kupcima, ribari koji su omogućili taj riblji Eldorado odmarali su se na obližnjem doku, uživajući u suncu i slažući polako svoju opremu. Kad smo jednoga od njih iz ribarske momčadi Bagnato Bros. pitali kolika je bila najveća riba koju je do sada uhvatio, sa smješkom je odgovorio:

'Radije bih se držao onog pravila koje kaže da ne pričate ribarske priče tamo gdje vas poznaju, a posebno ne tamo gdje poznaju ribu'.