PAZITE ŠTO JEDETE

Četiri stvari koje nikako ne bi trebalo jesti prije spavanja

20.01.2024 u 18:59

Bionic
Reading

Ako ste skloni probavnim smetnjama te njihovim neugodnim i bolnim simptomima, kao što su nadutost i žgaravica, trebali biste što prije posjetiti liječnika. U međuvremenu, treba znati da ima hrane koju biste svakako trebali preskočiti navečer ako želite dobro spavati

Nutricionisti i drugi zdravstveni stručnjaci nude brojne savjete za to kako izbjeći hranu koja će najvjerojatnije uzrokovati jutarnju nadutost ako se jede prije spavanja. Među njima su i četiri namirnice koje će vam se sigurno, barem povremeno, nametnuti kao izbor, bez obzira radi li se o večernjem izlasku ili gladi koja vas uhvati kod kuće.

Kad je riječ o kasnonoćnom obroku, trebali biste uzeti u obzir dva glavna čimbenika - debljanje i nesanicu. Hoće li ono što jedete uzrokovati nakupljanje viška kilograma ili će vas držati budnima noću zbog gastrointestinalnih problema? Zato masni hamburgeri nikada nisu dobra ideja prije spavanja, jer ne samo da će uzrokovati jutarnju nadutost, već i probavne smetnje koje bi vas mogle spriječiti da zaspite. Naime višak masnoće može uzrokovati želučane i probavne probleme koji vas mogu držati budnima noću tako da vas nekoliko puta pošalju u kupaonicu ili uzrokuju žgaravicu.

Drugi noćni neprijatelj probavnog sustava jest kisela tjestenina. Ona je, bez sumnje, ukusno jelo za večeru i može se pripremiti na različite načine. No kada planirate jesti tjesteninu s kiselim umakom od rajčice prije spavanja, razmislite dvaput. Naime ona nije idealna hrana navečer jer se obično proizvodi od rafiniranih ugljikohidrata koji se brzo razgrađuju i u tijelu pohranjuju kao mast. Ako je ipak namjeravate jesti prije spavanja, trebali biste razmisliti o onoj od cjelovitih žitarica i izostaviti masne umake, kao i već spomenuti od rajčice.

Treći problem predstavlja začinjena hrana – ljuti umaci, paprika ili druga začinjena hrana ne bi se trebali jesti prije spavanja jer će vjerojatno dovesti do probavnih smetnji tijekom noći. Začinjena hrana može uzrokovati žgaravicu i refluks, a oni će izazvati nemir i bol te će vas držati budnima i potencijalno uzrokovati nepotreban stres i tjeskobu.

Na koncu, prije spavanja bi se trebalo kloniti i mliječnih proizvoda, osobito sireva. Oni s visokim udjelom laktoze, kao što su feta i ricotta, mliječni su proizvodi koje se najviše preporučuje izbjegavati kasno navečer. Ti su proizvodi često povezani s nadutošću, probavnim smetnjama i drugim želučanim problemima kada se jedu neposredno prije spavanja, najčešće zbog laktoze. Ipak, određeni mliječni proizvodi imaju prirodno niži udio laktoze ili su dostupni u verziji bez nje, pa možda neće dovesti do nadutosti, bar ne u istoj mjeri, što bi mogla biti bolja opcija ako 'umirete od gladi' ili vam je neophodna ponoćna okrepa.