UPORNI KOROV

Ova lijepa biljka 'smrt' je za vrtove: Sada je pravo vrijeme da je uklonite - evo kako

20.10.2025 u 13:42

Bionic
Reading

Jesen je pravo vrijeme da se krene u borbu sa slakom, a dosljedno uklanjanje može značiti razliku između zaraslog i urednog, zdravog vrta idućeg proljeća

Slak je jedan od najupornijih i najinvazivnijih korova u vrtu. Njegovi dugi podzemni korijeni mogu dosegnuti i do tri metra dubine, a vitice se lako omataju oko grmova i cvijeća, gušeći ih i oduzimajući im hranjive tvari i svjetlo.

Slak je najbolje ukloniti tijekom jeseni

Upravo zato stručnjaci preporučuju da se s uklanjanjem započne najesen, kada je tlo još dovoljno toplo i vlažno da se lakše dođe do korijena.

U jesenskim mjesecima biljke prirodno usmjeravaju energiju u korijen. To znači da će sve što napravite kako biste oslablili slak u ovom razdoblju imati jači učinak nego ljeti. Osim toga, kiše olakšavaju rad jer vlažno tlo omogućuje lakše iskopavanje cijelog korijena, bez pucanja i ostavljanja dijelova koji mogu ponovno potjerati izdanke.

Metoda prekrivanja

Jedan od prirodnih načina borbe protiv slaka je tzv. gušenje biljke. Postupak je jednostavan:

  • odrežite biljku u razini tla
  • područje prekrijte slojem kartona
  • preko kartona rasporedite nekoliko centimetara malča

Bez pristupa svjetlu slak ne može provoditi fotosintezu i postupno će odumrijeti. Ova metoda zahtijeva strpljenje jer se korijen iscrpljuje kroz duže razdoblje, no rezultati su dugoročni.

Ručno uklanjanje i iskopavanje

Druga metoda je redovito iskopavanje. Slak se ne može uništiti jednim potezom jer uvijek postoji opasnost da dio korijena ostane u zemlji. Zato se preporučuje:

  • pratiti viticu sve do mjesta gdje izlazi iz tla
  • pažljivo raskopati tlo i pratiti korijen dok ne dođete do kraja
  • koristiti lopaticu i raditi u vlažnom tlu kako bi korijen lakše izašao cijeli
  • odmah ponovno zasaditi biljke iz gredice i zaliti ih

Ovaj postupak treba ponavljati svaka dva do tri tjedna dok se novi izdanci ne prestanu pojavljivati. S vremenom će iscrpljeni korijen oslabjeti i biljka će nestati.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia