TE LIJEPE PETUNIJE...

Ova divna i izdržljiva biljka ukrašavat će vaš vrt do duboko u jesen, a evo na što trebate paziti

16.06.2024 u 13:30

Bionic
Reading

Ako ih pravilno održavate i njegujete, moći ćete uživati u petunijama od lipnja do listopada

U ovu lijepu biljku iz porodice Solanaceae koja se ponosi efektnim cvjetovima i očaravajućim mirisom, te potječe s područja Južne Amerike nije se teško zaljubiti.

Petunije dolaze u punom spektru boja i oblika, što ih čini vrlo popularnim izborom kako za vrtne gredice tako i za posude za cvijeće.

Ove lijepe biljke pogodne su za oprašivače i brzo rastu, pa nakon što njihovo sjeme proklija, možete očekivati ​​da ćete vidjeti biljke pune veličine za samo 12 tjedana.

Uz dovoljno sunčeve svjetlosti i tlo koje dobro drenira, petunije mogu cvjetati od proljeća do dugo u jesen, čak i do listopada, savjetuje Martha Stewart.

Kako biste postigli da ova jednogodišnja biljka dobro uspijeva u vašem vrtu, stručnjaci su dali nekoliko korisnih savjeta kako na pravi način uzgajati i njegovati petunije.

Kako posaditi petunije?

Carrie Spoonemore, sukreatorica aplikacije From Seed to Spoon tvrtke Park Seed, savjetuje kako je prilikom sadnje zrele biljke važan odabir tla stoga odaberite sunčano mjesto s dobro dreniranim tlom.

'Iskopajte rupu dvostruko veću od posude i na istoj dubini. Nježno izvadite biljku iz posude, olabavite korijensku grudu i stavite je u rupu. Razmaknite biljke od 30 do 40 cm, ovisno o sorti i uputama za oznaku. Nakon sadnje temeljito zalijte i održavajte tlo stalno vlažnim', objasnila je.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Petunije nisu teške za uzgoj, no morate imati na umu neke stvari kako biste bili sigurni da će uspjeti u vašem vrtu.

Pripazite na sljedeće:

Svjetlo

Petuniji je potrebno najmanje šest sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno. Ali postoje sorte koje mogu uspijevati i s malo hlada, što je korisno tijekom vrhunca ljeta kada su UV zrake vrlo jake.

Voda

Redovito zalijevajte petunije tako da tlo bude vlažno, ali ne i natopljeno vodom. Dovoljno je oko 2.5 do 5 cm vode (uključujući kišu) tjedno. Imajte na umu da biljke koje rastu u posudama mogu zahtijevati više dodatne vode.

Tlo

Petunije trebaju dobro drenirano tlo koje je bogato organskom tvari, savjetuje C. Spoonemore. Ove biljke neće preživjeti u vlažnom tlu, što može dovesti do truljenja korijena.

Gnojidba

Prihranite petunije uravnoteženim tekućim gnojivom u vrijeme sadnje. Nakon što se uspostavi, koristite uravnoteženo, vodotopivo gnojivo namijenjeno cvjetnicama svaka dva do tri tjedna tijekom vegetacijske sezone, kaže C. Spoonemore.

Kako orezati petunije

Orezivanje petunija pomaže u održavanju njihovog oblika, potiče grmoliki rast i potiče kontinuirano cvjetanje. Za obrezivanje petunija jednostavno otkidajte ocvale cvjetove i njihove stabljike redovito kako biste potaknuli kontinuirano cvjetanje. Također možete podrezati duge stabljike čistim, oštrim škarama kako biste održali kompaktan oblik i po potrebi uklonili sve oštećene ili mrtve izrasline. 'Orežite ujutro ili kasno poslijepodne kako biste smanjili stres za biljke', ističe C. Spoonemore.

Kako razmnožavati petunije

Petunije možete razmnožavati sjemenom ili reznicama stabljike. Da biste to učinili sjemenom, jednostavno sakupite sjeme sa zrelih biljaka i posadite ga u zatvorenom prostoru 10 do 12 tjedana prije posljednjeg mraza.

Za razmnožavanje iz reznica, uzmite reznice duljine 10 do 15 cm sa zdravih stabljika i uklonite donje lišće. Umočite odrezani kraj i posadite u mješavinu zemlje za posude. Stavite reznice na toplo, svijetlo mjesto izvan izravne sunčeve svjetlosti.

Osim toga, petunije možete uzgajati u posudama na prozoru, visećim žardinjerama i sl. Odaberite posudu koja je dovoljno velika da u nju stanu biljke i koja omogućuje pravilan rast i protok zraka. Provjerite ima li dno rupe za drenažu kako biste spriječili nakupljanje vode. I pripazite da premjestite posude na zaštićeno mjesto tijekom jake kiše ili ekstremne vrućine kako biste zaštitili biljke.

Kako postići da petunije procvjetaju

Kako biste potaknuli svoje petunije da procvjetaju, redovito režite osušene cvjetove i njihove stabljike. 'To sprječava stvaranje sjemena i potiče biljku da više cvjeta', savjetuje C. Spoonemore. Osigurajte petunijama dovoljno sunčeve svjetlosti, dobro drenirano tlo i redovito gnojivo i one bi trebale cvjetati do jeseni.

Uobičajeni problemi s petunijama

Petunije općenito nemaju problema, ali postoje neki problemi na koje možete naići pri uzgoju ove jednogodišnje biljke. Nekoliko uobičajenih bolesti koje mogu napasti vaše petunije uključuju trulež stabljike, krošnje i korijena, a sve se javljaju zbog loše drenaže (i pretjeranog zalijevanja). Također se može pojaviti botrytis, što može uzrokovati promjenu boje lišća i cvjetova vaše petunije - još jedno stanje uzrokovano prekomjernim zalijevanjem. U tim je slučajevima najbolje orezati sve zaražene dijelove i osušiti posudu kako biste spriječili ponovnu zarazu.

Osim toga, plijesan pepelnica je također česta bolest koja može utjecati na petunije. Ova vrsta plijesni nastaje kada su biljke pretijesno postavljene jedna uz drugu i nema odgovarajućeg protoka zraka. Da biste uočili ovu plijesan, potražite praškaste bijele spore raširene po vašem lišću i cvijeću. Ulje nima može pomoći, ali je jednako važno ispraviti prostorne uvjete biljke.

Ako primijetite da je petunija opuštena, uzrok je obično nedovoljno vode koja dopire do korijena. Neadekvatno zalijevanje također može uzrokovati probleme s korijenom: ako se to dogodi, odrežite svoje biljke za pola njihove visine, potičući novi, zdraviji rast.