SLATKA ZNANOST

Otkriveno zašto toliko žudimo za slatkišima

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.09.2011 15:59
  • Objavljeno 20.09.2011 u 11:04
čokolada

čokolada

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Možda mislite da se komadu čokoladnog kolača možete oduprijeti samo snagom volje, no nekima od nas taj je zadatak jednostavno pretežak. Kad nam padne razina šećera u krvi, mozak šalje zapovijed 'jesti odmah'

Znanstvenici su otkrili da ključni dio mozga koji kontrolira tijelo ne djeluje impulzivno i ne funkcionira jednako kod osoba koje su pretile ili imaju višak kilograma, piše Daily Mail.

Studija znanstvenika s Yalea pokazuje da pad glukoze u krvi može dovesti do gubitka samokontrole u mozgu koji uzrokuje želju za visokokaloričnom i nezdravom hranom kao što su kolači, keksi ili čips. U pretilih osoba učinak može biti čak i izraženiji, tako da su motivirani na konzumaciju slatkiša čak i kod najmanjeg pada glukoze.

Glukoza se obično dobiva iz ugljikohidrata, koji mogu doći u zdravim i manje zdravim oblicima. Znanstvenici vjeruju da taj fenomen nastaje jer mozak ima veliku potražnju za glukozom koja mu je potrebna kao energetsko gorivo.

'Dobri' ugljikohidrati nalaze se u svježem voću i povrću, smeđoj riži i tjestenini, orašastim plodovima, integralnom kruhu i grahu. 'Loši' ugljikohidrati naći će se u bijelom kruhu, bijelom šećeru, keksima, kolačima, čipsu i drugim pakiranim grickalicama, u gaziranim bezalkoholnim pićima, sladoledu i kukuruznom sirupu koji se koristi u industrijski pripremljenoj hrani.

Istraživanje sugerira da bismo možda lakše mogli ostati vitki ako osiguramo na zdrav način adekvatnu razinu glukoze u krvi. 'Čini se da su ključ zdrave prehrane namirnice koje održavaju razinu glukoze, jer mozak treba svoju hranu', kaže profesor Rajita Sinha s američkog sveučilišta Yale koji je vodio istraživanje.

Kada se razina glukoze spusti, prefrontalni korteks izgubi sposobnost vladanja i dobiva signal 'jesti odmah'. 'Naši rezultati pokazuju da pretile osobe mogu imati ograničenu sposobnost kontrole impulzivnog konzumiranja hrane, pogotovu kad se razina glukoze spusti ispod normalne', kaže koautorica studije dr. Kathleen Page, a prenosi Daily Mail

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi