SLATKA TAJNA

Otkrivena ljekovitost šećera

15.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Afrički je liječnik fascinirao svoje kolege u bolnici u Birminghamu kad je počeo rane svojih pacijenata tretirati šećerom. Otkriveno je da posipanje bijelom kugom djeluje prilično kobno na bakterije koje produžuju proces zacjeljivanja

Moses Muranduinto je donio tradiciju iz svog sela u Zimbabveu ravno u britanski zdravstveni sustav. Svoje je pacijente počeo liječiti šećerom, posipajući ga po otvorenim ranama. Rezultat je zaprepastio zapadnu medicinu: rane su zacijelile brže i bezbolnije.

Kao poticaj za daljnje istraživanje svoje plemenske metode, četrdesettrogodišnji Moses dobio je prestižnu stipendiju fondacije Le Louis Scientific Research Innovation Award. Liječit će šećerom stotinu pacijenata u četiri bolnice i bilježiti rezultate.

'Tretiranje rana šećerom bila je legenda kroz mnoge godine i ovo je prvi puta da imamo medicinski dokaz kako stvarno djeluje. Moses je izazvao naš način razmišljanja', izjavio je Jacqui Fletcher iz odbora za dodjelu stipendije.

Radi se o tome da šećer apsorbira vodu iz rane te tako onemogućava bakterijama koje parazitiraju na potkožnom tkivu da se razviju. U isto vrijeme hrani stanice i opskrbljuje ih kisikom što dovodi do bržeg zacjeljivanja.