OZBILJAN PROBLEM

Otkrijte što vam uzrokuje zatvor

22.03.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Mnogi ljudi imaju problema s opstipacijom kojoj pogoduje i ubrzan način života. Uz one poznate razloge koji dovode do zatvora, mi vam otkrivamo i one manje znane

Što uzrokuje opstipaciju, odnosno zatvor i otežano pražnjenje crijeva? Najočitiji uzroci su prehrana siromašna vlaknima, život bez tjelovježbe, odgađanje pražnjenja crijeva i premali unos vode u organizam. Međutim, postoje i neki manji poznati uroci, a mi upravo njih želimo staviti u središte pozornosti. Otkrijte što je to što vama pravi potencijalno opasne probleme.

I neki lijekovi mogu izazvati zatvor
Hipotiroidizam
Riječ je o pojavi koja usporava metabolizam. Medicinski govoreći, to je disproporcija između potreba tkiva za tiroidnim hormonima i sposobnosti štitne žlijezda za izlučivanje tih hormona. Obično se javlja kod mlađih osoba i djece kod kojih se ne očekuju problemi zatvora. Ako se to ipak dogodi, liječnici najprije posumnjaju na hipotiroidizam.

Analgetici
Analgetici znaju često poremetiti normalan rad probavnog trakta. Točnije, znaju dovesti do zastoja. Neke su istraživanja pokazala da posebne poteškoće zna izazvati aspirin, ali i ibuprofeni. Prema savjetu američkih liječnika, dobro je uz analgetike odmah uzimati i laksative kako bi se olakšalo probavi.

Čokolada
Postoje neki dokazi da čokolada može uzrokovati zatvor. Međutim, neka su istraživanja pokazala da crna čokolada čak može poboljšati probavni

proces. Zatvor najčešće izaziva čokolada slabije kvalitete koja ima puno umjetnih dodataka, a najmanje čokolade. Čokolada može usporiti probavu onih koji već imaju problema s probavom, pa se njima savjetuje izbjegavanje te popularne slastice.

Vitamini
Vitamini načelno neće izazvati zatvor, ali neke komponente poput kalcija ili željeza mogu prouzročiti probleme. Postoje i istraživanja koja su to dokazala. Ako vas muči probava, trebali biste izbjegavati kalcij i željezo, ali u dogovoru sa svojim liječnikom.

Laksativi
Inače laksativi pomažu poboljšanju pribave, ali ako ih se dugo uzima, mogu izazvati probleme. Naime, neki laksativi stimuliraju rad crijeva i takvi bi se trebali uzimati samo prema liječničkim uputama. Ako se uzimaju dulje vremena, mogu stvoriti ovisnost, i to tako da crijeva prestanu sama obavljati funkciju bez pomoći laksativa.

Mliječni proizvodi
Iako su mliječni proizvodi uglavnom zdravi, u velikim količinama mogu stvoriti probavne probleme. Ako imate problema sa zatvorom, nastojte smanjiti unos mliječnih proizvoda. Posebno ih nije dobro kombinirati s mesom i jajima.

Depresija

Kao i hipotiroidizam, i depresija uzrokuje usporavanje tjelesnih procesa koji utječu i na rad crijeva. Ironično je što probavne probleme uzrokuju i antidepresivi. Prilikom konzumacije takvih lijekova, dobro je s liječnikom razmotriti koje su vam sve opcije na raspolaganju da zaštite probavu.