OPASNI IRITANTI

Otkrijte što uništava vašu probavu

18.02.2014 u 15:35

Bionic
Reading

Alkohol, antibiotici, kava i čaj, vlakna i začini najveći su iritanti probavnog sustava koji mogu izazvati velike probleme, a u konačnici i ozbiljne bolesti. Najbolje ih je izbjegavati u širom luku jer ćete tako izbjeći ili ublažiti nadutost, konstipaciju, dijareju i bilo koji drugi probavni problem

Posljednjih godina sve više ljudi ima raznih problema s probavom. Smatra se da je najveći uzrok tomu stresni način života i nezdrava prehrana. Godine življenja na takav način mogu rezultirati ozbiljnim bolestima pa znanstvenici upozoravaju na važnost zaštite i prevencije. Kako?

Nadutost je vrlo čest i neugodan problem

Za početak obavezno izbjegavajte probavne iritante – alkohol, antibiotike, neke začine, pšenicu, kavu i čaj. Kako navodi Patrick Holford u svojoj knjizi 'Kako poboljšati probavu', koju je u Hrvatskoj izdala Mozaik knjiga, to su najčešći uzročnici ozbiljnih zdravstvenih problema.

Alkohol
Ovaj crijevni iritant izaziva upale i oštećenja stijenke probavnog sustava. Uz to, alkohol uništava i crijevne bakterije što može dovesti do rasta stanica u kolonu, a to zna rezultirati i karcinomom. Uživanje alkohola povezano je s različitim vrstama karcinoma, a rizik je dodatno povećan kod osoba koje uz to i puše. Stalno i redovito konzumiranje alkohola vrlo je loše za probavu i povećava opasnost od raka. Točnije, povećava rizik od abnormalne crijevne propusnosti i alergija te je alkohol najbolje izbjegavati prilikom bilo kakva programa za postizanje zdrave probave.

Antibiotici
Antibiotici ubijaju bakterije, ali na taj način se uništavaju i zdrave te životno važne bakterije u probavnom sustavu. Vjerojatno ste već primijetili da imate probavnih tegoba dok konzumirate antibiotike. Dakako, u nekim slučajevima kada ste zaista bolesni antibiotike

jednostavno morate uzimati, ali nastojte ih izbjegavati kada god možete. Vaša probava bit će vam zahvalna.

Kava i čaj
Kava sadržava različite supstance koje iritiraju probavni sustav. Kofein i teobromin samo su neke od tih štetnih supstanci. Osim iritacije, često uživanje u kavi dovodi i do slabe apsorpcije hranjivih tvari. Sličan učinak na probavu ima i čaj iako je u njemu manje kofeina, ali ima više teina koji se vezuje s mineralima i izbacuje ih iz tijela. Povremena šalica čaja ili kave neće nikome naškoditi, ali ako imate probavnih tegoba – možda samo i nadutost, nikako to ne biste trebali konzumirati svakodnevno. Problem je i što se kava ili čaj piju uglavnom vrući, a to probavi nikako ne godi. Čak je jedno istraživanje pokazalo da je karcinom jednjaka i želuca češći kod ljudi koji piju vruće napitke.

Začini
Neki začini su dobri za probavu, ali neki mogu prouzročiti velike probleme. Na vrhu ljestvice štetnih začina je čili koji posebno iritira crijeva. Uz njega idu i drugi ljuti začini koji znaju napraviti velike probleme u probavnom sustavu. 'Dobri' začini poboljšat će situaciju, a u tu kategoriju ulaze kajenski papar i kurkuma.

Vlakna
Iako je nerafinirana hrana bogata vlaknima uglavnom dobra, neki ljudi imaju problema s pojedinim vrstama vlakana kao što su mekinje ili možda čak i sirove namirnice. Možda i vi ulazite u tu skupinu ljudi pa vas često muči dijareja ili konstipacija. Ako je to slučaj, vrlo vjerojatno imate problema s ileocekalnim zaliskom. To je kružni mišić koji razdvaja tanko i debelo crijevo. Ako on ne funkcionira onako kako treba, dolazi do prelaska toksina iz debelog crijeva u tanko crijevo. Kada se to dogodi, u potpunosti treba izbjegavati probavne iritante – alkohol, kavu, čaj, začine, antibiotike, pšenične mekinje i sirovu hranu.