PAŽLJIVO BIRAJTE

Otkrijte kako redoslijed rođenja utječe na vezu

05.02.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Tražite savršenog partnera? Raspitajte se za početak je li prvo, srednje ili najmlađe dijete u obitelji ili je pak jedinac. Poredak rođenja ne samo da određuje karakter, već ima veliki utjecaj i na sve buduće veze i odnose u životu

Poredak rođenja otkriva mnogo o osobi, stoga kad tražite partnera idite prečacem i samo ga upitajte koje je on dijete u obitelji. Prvorođenci tako teško podnose kritike, srednju djecu krasi prilagodljivost i diplomatske vještine, najmlađa su djeca pak vrlo društvena, dok su jedinci sposobni organizatori. Psiholozi vjeruju da se karakter svake osobe izgrađuje do šeste ili sedme godine, a upravo poredak rođenja ima fascinantan utjecaj na oblikovanje osobnosti.

Klinička psihologinja i autorica knjige 'Birth Order: What Your Position In The Family Really Tells You About Your Character' Linda Blair otkriva kako poredak rođenja utječe na partnerske odnose. Primjerice, ako je on najmlađe dijete u obitelji, a vi najstarije, vjerojatno ćete se dobro slagati. Ako ste oboje pak jedinci moglo bi biti problema.

Donosimo vodič za biranje partnera prema redoslijedu rođenja

Prvorođeni i najmlađi
Činjenica da se suprotnosti privlače dobra je startna pozicija za ovaj par. Najstarije je dijete u obitelji organizirano i brižno jer se po prirodi stvari upravo ono moralo više brinuti o mlađima nego oni o njemu. Najmlađe dijete pak naučeno je da ovisi o nekom drugom, a također je i manje organizirano. No i ovdje može doći do nesuglasica ako je onaj koji je najmlađe dijete jednako strastven kad su njegova uvjerenja u pitanju, a najstariji poprilično tvrdoglav da provede svoja pravila i organizaciju.

Dva prvorođena djeteta
Jedna od najtežih kombinacija je upravo ova. Ako ste oboje natjecateljski raspoloženi, vrlo vjerojatno ćete često biti u konfliktu jer oboje želite biti glavni. Ova kombinacija može uspjeti ako oba partnera poštuju želje drugoga i ako bar jedan od partnera popusti i prepusti glavnu riječ onom drugom.

Prvorođeni su brižniji pa dobro funkcioniraju s osobom koja je mlađe ili srednje dijete
Prvorođeno dijete i jedinac
Ovakva kombinacija i nije najsretnija zbog mnogo razloga. Iako će prvorođeni imati osjećaja za emocionalne potrebe jedinca, i jedna i druga strana u ovoj kombinaciji teško podnose kritike.

Prvorođeno dijete i srednje dijete
Nije loš spoj jer srednje dijete dobro funkcionira s bilo kojom osobom i to zahvaljujući mnogim kompromisima koje je moralo raditi s braćom i sestrama. Srednja djeca toleriraju potrebe ostalih da budu u centru pažnje. No problem može nastati zbog činjenice da se osoba koja je srednje dijete rijetko zauzima za sebe i svoje stavove, pa bi moglo izgubiti poštovanje druge strane.

Srednje dijete i jedinac

Jedinac će vjerojatno htjeti preuzeti kontrolu, a manje kompetitivnosrednje dijete to će vrlo lako prepustiti. No u ovoj kombinaciji svremenom bi jedinac mogao zasjeniti drugu stranu koja će se ondaosjećati loše. Parovi u ovim kombinacijama moraju puno razgovarati osvojim planovima, idejama i osjećajima kako se nitko ne bi osjećaozapostavljen.

Srednje dijete i najmlađe

Još jedna dobra kombinacija. Osoba koja je odrasla kao srednje dijete neće stati na putu snovima i ambicijama onog drugog, bez obzira na to koliko nekonvencionalni ili neostvarivi bili.

Dva srednja djeteta
Ova kombinacija nije loša, no mogao bi biti problem oko donošenja odluka jer se nijedno ne postavlja kao autoritet.

Dva najmlađa djeteta
Ova veza će biti iznimno kreativna. No u ovom paru problem je što će teško organizirati život, koji bi u ovoj kombinaciji mogao izgledati vrlo kaotičan.

Najmlađe dijete i jedinac
Još jedna dobra kombinacija. Jedinci koji su uglavnom odgovorne osobe i preuzet će vodstvo manje organiziranog partnera. Druga strana pak vezi će dati kreativnost i udahnuti pustolovnost.

Dva jedinca
Ovo je vjerojatno najlošiji izbor koji jedinac može napraviti. Teško će prihvaćati zahtjeve jedno drugoga. Obje strane u ovoj vezi teže perfekcionizmu pa neće biti vremena za odmor i zaigranost.