BLAGDANSKA ČAROLIJA TPORTALA

Osvojite vrijedne nagrade koje daruju Indigo knjiga, Cetaphil i Peti Kupe

19.12.2022 u 17:27

Bionic
Reading

Ni ovoga prosinca nismo zaboravili na vas, naše vjerne čitatelje. U suradnji s partnerima pripremili smo mnoštvo poklona koje darujemo svakoga radnog dana od danas do Badnjaka. Kako biste sudjelovali u blagdanskoj nagradnjači i osvojili vrijedne poklone naših partnera sve što trebate je pronaći nagradno pitanje u članku i uključiti se u blagdansku čaroliju tportala

Indigo knjiga poklanja po jedan primjerak knjiga Pascal Engman - Femicid, Ulrich Emil Duprée - Ho'oponopono, Andrea Bartz - Izgubljena noć, Jean Hanff Korelitz - Slom i Jean Hanff Korelitz - Zaplet.

Pascal Engman - Femicid. Roman koji je zapalio društvene mreže u Švedskoj. Tko su muškarci koji se sastaju na tajnim internetskim forumima, a ujedinjuje ih život u prisilnom celibatu? Mlada žena pronađena je mrtva u svom stanu u sjevernom Stockholmu. Je li krivac njezin partner kojeg je netom prije ubojstva ostavila? Policijska inspektorica Vanessa Frank započinje istragu na slučaju, ali ne može se oteti osjećaju da joj promiče nešto ključno. Naročito nakon još jednog zločina. U jeku jačanja feminizma i #metoo pokreta, digitalna mreža muškaraca-mrzitelja žena sve više se širi. Oni sebe nazivaju 'incelima' i obitavaju u najmračnijim zakucima interneta. Ujedinjeni su u svojoj želji da se osvete ženama koje su ih prezrele i nisu se udostojale ni pogledati ih. Dok Vanessa Frank propituje moguću umiješanost zlokobne mreže incela u zločine, na kocki je sve više života… Femicid je treći i dosad najšokantniji roman švedskoga autora Pascala Engmana. Njegovi trileri, koji beskompromisno razotkrivaju goruće društvene probleme, već su postali fenomen i privlače sve veći broj čitatelja u Skandinaviji i svijetu. Engman je autor specifičnog stila – radnja u njegovim trilerima teče brzo, poput filmskih bljeskova, a perspektive pripovijedanja mijenjaju se kroz vizure različitih likova. Engmanovi romani otvaraju aktualne i kontroverzne društvene teme o kojima se još uvijek malo zna i, nažalost, premalo govori.

Ulrich Emil Duprée - Ho'oponopono. Havajski obred opraštanja kao ključ ispunjenog života. Drevna praksa za rješavanje sukoba, samoizlječenje i osobni razvoj. Upoznajte četiri magične rečenice. Žao mi je. Molim te, oprosti. Hvala ti. Volim te. Ovaj sažet, ali vrlo moćan vodič daje kratak pregled filozofije i prakse drevnog havajskog rituala opraštanja i nudi metode kojima se odmah mogu postići pozitivni učinci u svakodnevnom životu. Istražujući koncept prema kojem smo svi duboko povezani – usprkos našem osjećaju singularnosti i odvojenosti – autor izdvaja četiri načela prakticiranjem kojih možemo postići mir s drugima i sa samima sobom. Ta se načela reflektiraju u ove četiri rečenice: Žao mi je. Molim te, oprosti mi. Volim te. Hvala ti. Uz praktične i kratke vježbe, ova jednostavna metoda u četiri koraka potiče nas da se usredotočimo na sukobe u sebi samima i one u odnosima s drugima te iscijelimo prošlost. Na taj način nezdrave i mučne situaci je iz prošlosti pretvaramo u iskustva iz kojih smo mnogo naučili. Završna poglavlja knjige posvećena su pitanjima ljubavi, zdravlja, karijere i našeg odnosa prema prirodi. Ho’oponopono je usredotočen na praksu pa već uz čitanje ove knjige možemo početi rasplitati gordijski čvoru svojem srcu te se pripremati za preoblikovanje svojega svijeta. 'Možda ste već čuli za ove četiri ‘čudotvorne rečenice’: ‘Žao mi. Molim te, oprosti mi. Volim te. Hvala ti.’ Njihovo korištenje u praksi naziva se ho’oponopono, a taj havajski ritual datira iz davnih vremena. Ova inspirativna malena knjiga govori o povijesti te iscjeljujuće metode i pokazuje kako se njome možemo koristiti u različitim životnim situacijama te promijeniti svoj životnabolje. Ta metoda je vrlo jednostavna, zapravo toliko jednostavna da biste je zbog toga mogli odbaciti. No, nemojte napraviti tu pogrešku. Pročitajte ovu knjižicu, dajte priliku ovoj metodi i uvjerite se kako će se to manifestirati u vašem životu.' O autoru: Ulrich Emil Duprée, rođen 1962. godine, duhovni je tragatelj i učitelj, pisac i voditelj seminara. Proučavao je kršćanstvo i dalekoistočne filozofije te je, između ostalog, živio i u hinduističkom samostanu. Ako ga upitate za njegovu profesiju, vjerojatno će odgovoriti da je graditelj mostova koji je doživio susret s anđelom.

Andrea Bartz - Izgubljena noć. Savršen psihološki triler za ljubitelje romana Djevojka u vlaku i Nestala. Što se zaista dogodilo one noći kad je Edie umrla? Godine 2009. Edie je bila vladarica hipsterske elite New Yorka. Njezin nesputan duh i karizmatična osobnost činili su je najsjajnijom zvijezdom grupe mladih diplomaca koji su živjeli u loftovima u umjetničkoj četvrti Brooklyna. Raspojasani tulumi, odlasci na gaže i snovi o umjetnosti bili su njihov svijet, dekadentan život njihov potpis. Jedne takve raskalašene noći Edie je umrla. Uz njezino tijelo pronađeno je kratko oproštajno pismo. Šok i tuga rasuli su grupu prijatelja i era zajedništva i ludih tuluma naglo je završila. Deset godina poslije Lindsay, nekoć Ediena najbolja prijateljica, otkriva uznemirujuću videosnimku iz one noći kad je Edie umrla i pita se je li Edie zapravo ubijena. I još gore – snimka ukazuje na to da bi Lindsay i sama u to mogla bila upletena. Dok Lindsay pokušava rekonstruirati što se dogodilo tog kobnog njujorškog ljeta suočava se s nekadašnjim prijateljima, svojom problematičnom prošlošću i napuklim sjećanjima. Može li ona ikome vjerovati, pa čak i samoj sebi? Koliko dobro poznajemo svoje prijatelje i koliko su naše verzije prošlosti pouzdane i subjektivne neka su od pitanja koja postavlja ovaj roman dok iznenadnim obratima i psihološkim razotkrivanjima drži čitatelja prikovanog uz tekst do samog kraja. Izgubljena noć vješto je napisan psihološki triler, ali i više od toga. Ona je i lirično putovanje u mračne kutke sjećanja i ljudske psihe, kao i portret života mladih ljudi u New Yorku u životnom razdoblju kad se osjećaju nedodirljivo i nepobjedivo, s mnogim mogućnostima pred sobom. No, autorica uranja i u tamne trenutke tog okusa slobode, pokazujući autodestruktivnu stranu mladosti potaknutu recesijom i gubitkom vjere u budućnost. Bestseler prema kojem se snima TV serija u produkciji Mile Kunis.

Jean Hanff Korelitz - Slom. Roman koji su autori serije Male laži adaptirali u originalnu HBO-ovu seriju s Nicole Kidman, Hughom Grantom i Donaldom Sutherlandom u glavnim ulogama. Grace Reinhart Sachs psihoterapeutkinja je koja živi sređenim životom u visokim krugovima New Yorka. Odana je svom mužu, dječjem onkologu, njihovu sinu Henryju i pacijentima za koje se skrbi u vlastitoj ordinaciji. Njezini su dani ispunjeni poznatim ritualima: živi u istom stanu na Manhattanu u kojem je odrasla i svako jutro šalje Henryja u istu elitnu školu koju je i sama pohađala. Bogato terapeutsko iskustvo pokazalo joj je koliko žene zavaravaju same sebe u vezama i brakovima te Grace piše knjigu naslova Trebala si znati, u kojoj upozorava žene da bolje slušaju svoju intuiciju na početku veze. No, nekoliko tjedana prije izlaska knjige u njezinu se životu otvara ponor: jedna nasilna smrt, muž koji je nestao bez traga i neprekidni lanac zastrašujućih spoznaja. U jeku sve većeg javnog skandala, zgrožena činjenicom da je i sama pala u zamku protiv koje se borila čitav svoj profesionalni život, Grace mora do temelja srušiti svoj dotadašnji svijet i za sebe i svog sina sagraditi novi život. Jean Hanff Korelitz u ovom romanu uspijeva spojiti elemente psihološkog trilera, obiteljskog noira i elegantnu prozu. Slom je roman istodobno napet i literaran, kompleksna studija karaktera i društva, pametno štivo koje gradi napetost razotkrivajući univerzalni strah o tome koliko poznajemo ljude oko sebe i u kojoj mjeri lažemo sami sebi dok stvaramo svoj krhki svijet, koji se u trenu može raspasti kao kula od karata.

Jean Hanff Korelitz - Zaplet. Knjiga u kojoj objavljivanje književnog bestselera postaje pitanje života i smrti. Novi psihološki triler autorice hvaljenog romana Slom, prema kojem je snimljena istoimena HBO-ova serija. Zaplet je izvrsno ispripovijedan literarni triler koji se poigrava formom romana u romanu i uvlači čitatelja u nevjerojatnu priču punu obrata, ali i mnogo više od toga. U njemu Korelitz progovara o izdavačkom svijetu, nesigurnostima i taštinama autora, o tome kako knjige postaju bestseleri i, na kraju krajeva, o odnosu istine i fikcije – jer svatko od nas ima ili priča neku svoju priču, a život sȃm često piše nezamislive priče, nevjerojatnije od svake fikcije. Među tri najbolje knjige 2021. prema izboru Amazonovih urednika. Jedan je od najboljih trilera godine najveće svjetske platforme zaljubljenika u knjige Goodreads. Najočekivanija knjiga godine: Business Insider, Bustle, CrimeReads, Entertainment Weekly, New York Times, Oprah Daily, Wall Street Journal Magazine, i mnogi drugi! Sadržaj: Jacob Finch Bonner nekoć je bio obećavajući romanopisac s uspješnim književnim prvijencem. Danas predaje kreativno pisanje i bori se sačuvati ono što mu je ostalo od samopoštovanja; godinama nije napisao – a kamoli objavio – išta. Kad Evan Parker, njegov najarogantniji student, izjavi da mu Jakeova pomoć ne treba jer mu sasvim dobro ide pisanje prvog genijalnog romana, Jake je spreman odbaciti hvalisanje svog studenta kao tipičan amaterski narcizam, sve dok… ne sazna zaplet knjige. Nešto novo, mračno, uvrnuto i nezaboravno. Kada Jake otkrije da je njegov bivši učenik umro, vjerojatno ne završivši svoju knjigu, čini ono što bi mnogi učinili s tako dobrom pričom – pričom koju treba ispričati. U nekoliko godina on postaje hvaljen i čitan pisac u cijelom svijetu, a njegova knjiga velik bestseler. Na vrhuncu njegova novog slavnog života stiže mu e-mail, prvi znak zastrašujuće, anonimne kampanje. 'Ti si lopov', piše u poruci. Dok se Jake trudi sakriti istinu od čitatelja i svog izdavača, počinje saznavati više o svojem bivšem studentu: tko je bio Evan Parker i kako je došao na ideju zapleta svog romana „koji se ne propušta“? Koja je prava priča što stoji iza radnje i tko ju je od koga ukrao?

Cetaphil poklanja dva poklon paketa koji sadrže Cetaphil Gentle Exfoliating Cleanser, Cetaphil Daily Moisturizer i Cetaphil Moisturizing Night Cream. Cetaphil pruža potpunu njegu za osjetljivu kožu i savršeno se uklapa u Vašu beauty rutinu. Tajna njegovane i zdrave kože krije se u pravilnoj beauty rutini, ritualu kojim započinjemo i završavamo svaki dan. U moru proizvoda koji su nam dostupni često je teško izabrati proizvode po svojoj mjeri posebice kada imate osjetljivu kožu. Cetaphil proizvodi formulirani su kako bi učinkovito njegovali sve tipove osjetljive kože te se lako mogu uklopiti u Vašu beauty rutinu. Dodatno, štite kožu od čak pet znakova osjetljivosti: oslabljene kožne barijere, nadraženosti, grubosti, zategnutosti i suhoće. Redovito čišćenje i hidracija lica temeljni su dijelovi rutine zaslužni za lijep, uravnotežen ten i blistavu kožu no istovremeno mogu iritirati osjetljivu kožu. Cetaphil čistači i hranjivi hidratantni proizvodi podržavaju prirodnu barijeru kože, pojačavaju hidraciju i umiruju osjetljivost, održavajući kožu njegovanom i zdravom, a sve to u dva jednostavna koraka. Prvi i najvažniji korak svake beauty rutine čisto je i njegovano lice. Cetaphil Gentle Exfoliating Cleanser s česticama bambusa čistač je stvoren za nježno čišćenje i eksfolijaciju svih tipova osjetljive kože, a dovoljno je nježan za svakodnevnu upotrebu, kojom ćete postići potpunu obnovu kože. Aktivnim djelovanjem čestica bambusa Cetaphil Gentle Exfoliating Cleanser nježno uklanja nečistoće, šminku i višak masnoće te istovremeno čuva barijeru kože i ostavlja osjećaj čistog, osvježenog i revitaliziranog lica. Nakon čišćenja, koži je bitno pružiti hidraciju kako bismo ju nahranili, osvježili i vratili joj osjećaj ugode. Za hidraciju, odnosno za drugi korak Cetaphilove beauty rutine tijekom dana pobrinut će se lagani hidratantni losion s hijaluronskom kiselinom Cetaphil Daily Moisturizer, a tijekom večernje rutine Vašem licu u spas stiže Cetaphil Moisturizing Night Cream, bogata noćna krema s hijaluronskom kiselinom. Hijaluronska kiselina nalazi se između stanica te koži pruža vlažnost, gipkost i čvrstoću. Na sebe veže vlagu, čime kožu održava „punom“, hidriranom i mladolikom. No, starenjem ju naše tijelo proizvodi sve manje, što dovodi do suhoće, pojave bora i linija te gubitka elastičnosti kože te je zato, kako biste svoje lice održali hidriranim i zdravim, ključno u svakodnevnu rutinu uvrstiti proizvode koji ju sadrže. Cetaphil Daily Moisturizer s hijaluronskom kiselinom lagan je hidratantan losion za trenutnu i dugotrajnu hidraciju svih tipova osjetljive kože lica koji održava vlažnost kože tijekom dana i štiti ju od isušivanja. Losion sadrži kombinaciju hijaluronske kiseline i drugih snažnih ovlaživača čime osigurava ugodan osjećaj glatkoće i mekoće te pruža potrebnu hidraciju čak i iznimno osjetljivoj koži. Cetaphil Moisturizing Night Cream hranjiva je, no brzoupijajuća noćna krema koja sadrži hijaluronsku kiselinu, ekstrakt masline i kompleks vitamina E, A i C – kombinaciju koja štiti kožu od isušivanja tijekom noći te hidrira kožu 24 sata. Krema pruža trenutnu, neprekidnu i intenzivnu hidraciju te obnavlja zaštitnu barijeru kože čime ona postaje mekana i glatka. Sve što je potrebno za potpuno njegovanu i hidriranu kožu naći ćete u Cetaphil proizvodima koji su stvoreni kako bi pružili iznimnu njegu. Više od 70 godina iskustva u dermatologiji pridonijelo je stvaranju Cetaphil formulacije za čišćenje i hidraciju kože s učinkovitom, ali blagom formulom prikladnom za sve tipove osjetljive kože. I vaša koža može biti blistava i besprijekorno njegovana uz Cetaphil proizvode koji su dostupni u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Peti Kupe poklanja 2x2 ulaznice za Locco Motion Session 3 w/ Beslać, Medić, Starešinić & Jakuš (20.12.2022. Peti kupe, Zagreb). U predbožićnom tjednu zagrebačka destinacija zabave Peti Kupe ispunjava svačije želje. Prirodno stanište nova je glazbena suradnja dvojice klavijaturista već poznatih na domaćoj sceni, Tonija Starešinića i Lea Beslaća te beatboksera Mislava Medića poznatog pod umjetničkim imenom Lil' Bear. Nakon covid stanke, pojavila se nasušna potreba za nečim novim, a iz te je potrebe formirano Prirodno stanište u kojem se vješto susreću instrumentalni hip hop, fusion jazz, break beat, acid i ambiental. Ove jeseni je i trubač Andrej Jakuš pronašao svoje mjesto u staništu u kojem se savršeno uklopio sa svemirskom trubom.

Dobitnici su Vilma Burić, Maja Prlić, Josip Vrbanec, Martina Vuksan, Dario Nogulić, Josip Belošević, Ivana Kuna, Ivan Perica i Karmen Brajša.