NAGRADNJAČE

Osvojite poklon pakete premium proizvoda destinacije Slavonija i Podravina

15.12.2023 u 16:25

Bionic
Reading

Zaljubljenici u prirodu, legende i kulturnu baštinu neće propustiti šetnju do Ružice grada koji je dio novog turističkog projekta u Virovitičko-podravskoj županiji vrijednog više od 10,8 milijuna eura

Na strmoj stijeni papučkih obronaka iznad Orahovice, na nešto manje od 400 metara nadmorske visine, kao spomen na neka davna vremena izdiže se Ružica grad, najveći sačuvani utvrđeni grad u Slavoniji. Zaleđe joj je zaštićeno planinom i šumom, a s tri se strane puca prekrasan pogled. Zaljubljenici u prirodu, legende i povijest uživat će u šetnji Parkom prirode i UNESCO geoparkom Papuk do ove utvrde.

Legenda o Crnom vitezu

Ružica grad zaštićena je kao spomenik kulture najviše kategorije, spominje se 1357., no ne zna se točno kad je i kako izgrađena pa je ostala tajna kako su na strminu dovlačeni veliki kameni blokovi.

Ne zna se ni kako je dobila ime, no o tome su ispričane brojne legende. Jedna od njih kaže da su vile rušile noću sve što se izgradilo danju, sve dok u zidine nije uzidana bajna Ružica čiji se plač, osluhnete li, i danas može čuti. Druga govori o tome kako se lijepa kneginja Ružica bacila s najviše kule kada je Crni vitez pobijedio na turniru u borbi za njezinu ruku. Tada su crvene poput krvi iznikle i divlje ružice na proplanku...

Novi izgled 'slavonskog mora'

Do Ružice grada dolazi se kroz šumu pješačkom stazom koja vodi od omiljenog orahovačkog kupališta Jezero i novoizgrađenih bungalova podignutih u sklopu Turističko-rekreacijskog centra 'Jezero – Hercegovac – Ružica grad'.

'Riječ je o iznimno vrijednom i trenutno najvećem turističkom projektu u Virovitičko-podravskoj županiji. Uz 14 bungalova s 28 kreveta Orahovačko jezero dobit će i novi Edukativni centar Orahovica na četiri etaže, od kojih su dvije rezervirane za 18 dvokrevetnih soba i četiri apartmana. U ostatku kompleksa uredit će se polivalentna konferencijska dvorana, više manjih prostora za radionice, recepcija, info pult, a sve će pratiti i brojni multimedijalni sadržaji. Za terensku nastavu na raspolaganju će biti i mobilni hologram, čime će školarci na zabavan način učiti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti. Vjerujem da će Orahovačko jezero, jedno od najljepših mjesta za kupanje u ovom dijelu Hrvatske, po završetku ovog projekta privući sportaše, rekreativce, ljubitelje prirode, ljude željne opuštanja i obitelji koje su u potrazi za odmorom. I oni željni adrenalina doći će na svoje, jer će obližnje Jezero Hercegovac dobiti adrenalinske sadržaje i ziplineom koji će spajati njegove obale' kazao je Josip Mikolčić iz Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, koja je jedan od partnera na ovom projektu vrijednom 10,8 milijuna eura.

Njegovu važnost prepoznala je i Europska unija te ga sufinancira s više od devet milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' 2014. – 2020.

Čitateljima tportala darujemo 3 paketa premium proizvoda destinacije Slavonija i Podravina, a dobitnici su Željko Božičević, Ivica Knežević i Danijela Kovačević.