NAGRADNJAČE

Osvojite knjigu 'Dugo putovanje kući'

10.05.2017 u 12:39

Bionic
Reading

Nagrađivana kanadska spisateljica Louise Penny autorica je dvanaest romana o inspektoru Armandu Gamacheu, toplom i suosjećajnom istražitelju koji je podjednako uspješno osvojio publiku i kritiku

Romani Louise Penny bestseleri su s liste New York Timesa, prevedeni su na 25 jezika, a autorica je primila brojne nagrade, među kojima prestižnu nagradu Agatha čak pet puta. Majstorski pisani, napeti i neizvjesni do samoga kraja, ovi su romani mnogo više od ležernoga detektivskog štiva, oni ‘zaokupljaju mozak, srce i dušu’, kako ocjenjuje kritika. 

Ono po čemu se njezini krimići razlikuju unutar bogate scene toga žanra, i europske i američke, jest intelektualni naboj koji svoje uporište pronalazi u kanadskome slikarstvu prve polovice 20. stoljeća, knjigama o duhovnosti i uređenome životu u izmaštanome rajskome selu Three Pines. Ono što su za englesku školu krimića Agathe Christie, za američku grubu školu krimića Raymond Chandler i Dashiell Hammett, za skandinavsku Stieg Larrson, to je za kanadsku intelektualnu školu krimića – Louise Penny.

Sadržaj:

Iako je u selu Three Pines pronašao mir o kojemu je donedavno mogao samo sanjati, sretno umirovljeni Armand Gamache, bivši šef Odjela za umorstva u Sûreté du Québec, i te kako zna da opasnost nikada nije daleko od kuće. Njegov krhki mir prekida prijateljica Clara Morrow zatraživši pomoć – njezin je muž Peter nestao. Obećao je da će se vratiti nakon godine razdvojenosti točno na dan kada su se odlučili razići – no nije se pojavio. Clara mora znati zašto nije došao, a to znači da moraju krenuti van, napustiti idilično selo Three Pines i pronaći istinu. No jesu li Clara i Gamache spremni za tamu koja bi ih mogla dočekati?

Potraga ih odvodi u bespuća Québeca, sve do ušća Rijeke svetog Lovre, u kraj tako pust i proklet da su ga prvi pomorci nazvali zemljom koju je Bog dao Kajinu...

Čitateljima tportala darujemo jedan primjerak knjige Louise Penny 'Dugo putovanje kući', a dobitnik je Andrea Zoković