USPJEŠNA ARHITEKTICA

Ostavlja bez daha: Evo kako je Liza Tedeschi dizajnirala milijunašev stan u New Yorku

18.05.2023 u 22:22

Bionic
Reading

Luksuzan stan na Manhattanu uređen je poput suvremenog muzeja, s ciljem isticanja omiljenih umjetnina milijunaša Ilana Cohena

Arhitektica Liza Tedeschi, kćer jednog od najutjecajnijih hrvatskih poduzetnika Emila Tedeschija, dizajnirala je stan u New Yorku koji je privukao pažnju i uglednog Voguea.

Interijer ovog umjetničkog stana potpisuje arhitektonski ured BoND čiji su osnivači Noam Dvir i Daniel Rauchwerger, a prije dvije godine u uredu im se pridružila upravo Liza Tedeschi.

Kćer vlasnika Atlantic Grupe završila je arhitekturu na Sveučilištu Columbia u SAD-u te je bila zadužena za dizajn galerije.

Čitav interijer odiše luksuzom te uređenjem nalik modernom muzeju na prvi pogled ostavlja bez daha. Smješten je u Chelseaju, bogataškoj četvrti unutar Manhattana, a vlasnik mu je kolekcionar umjetnina Ilan Cohen koji je u njemu želio izložiti omiljene primjerke iz svoje kolekcije slika.

Neutralne boje prigušenih nijansi, mnoštvo namještaja od drveta i raskošni prozori bez zavjesa, samo su dio elemenata kojim je postignut opuštajući ambijent - iznimno poželjan u bučnom i često kaotičnom gradu poput New Yorka.

'U gradu u kojem prevladava toliko vizualne buke i kaosa, ima nešto vrlo posebno u dolasku u stan koji odiše čistoćom i umjerenošću', pojasnio je Daniel Rauchwerger, koji je uz Lizu Tedeschi i Noama Dvira uspješno transformirao ovaj stan iz industrijskog stila u dom nalik galeriji.

Kako bi udovoljili željama klijenta i stavili umjetnost u prvi plan, morali su se unijeti neke bitne promjene u dizajnu interijera.

'Preuredili smo vrata kako bismo uklonili sve hodnike i umjesto toga stavili masivna nova vrata, od poda do stropa, široka više od metra, koja izgledaju kao dio zida. Kroz takve detalje - dramatične, ali minimalne - prostor doista ispunjava svoju svrhu', pojasnio je Rauchwerger.

Osim toga, ovaj prestižni arhitektonski ured nedavno je dizajnirao i 650 kvadratnih metara u kojima se smjestio centralni ured modnog brenda PatBo. S lokacijom na slavnoj Petoj aveniji i nevjerojatnog dizajna u kombinaciji zlata, drveta i prljavo roze boje, također je privukao veliku medijsku pozornost.

Uz ove pothvate, Liza Tedeschi napravila je još jedan veliki pomak u karijeri. No, njen otac je i prije toga svesrdno javno izražavao svoj ponos:

'Liza se školovala na prestižnim školama u Americi i radi kao arhitektica. Živi s dečkom u New Yorku. Iznimno sam ponosan na njezina postignuća koja je ostvarila sama, u ogromnoj konkurenciji i toliko daleko od Zagreba', rekao je Emil Tedeschi u velikom intervjuu za tportal.