FUNKCIONALNO I MODERNO

Osmislite savršenu kuhinju iz koje nećete poželjeti izaći

Izvor: Promo fotografije / Autor: Prima namještaj

Poželite li svom domu podariti makeover, ne postoji bolje mjesto od kuhinje. Evo kako ćete maksimalno iskoristiti njezin potencijal uz primjenu aktualnih trendova

Prije nekoliko desetljeća kuhinja je predstavljala skrivenu prostoriju u domu, u kojoj su se pripremala jela i brinulo o prljavom posuđu. Danas ima sasvim novu ulogu predstavljajući žarišnu točku doma, mjesto na kojem se okupljaju članovi obitelji u jutarnjim satima ili nakon dugog dana. Stavljanju kuhinje u prvi plan doma svakako je pridonio i trend otvorenog koncepta interijera.

Svaka kuhinja odgovarat će najprije stilu i osobnosti njezina vlasnika - i po dizajnu i po funkcionalnosti, no nekoliko je stvari i zakonitosti koje svaka kuhinja treba poštovati. Razmislite o njima prije nego krenete u adaptaciju prostora.

Osigurajte si dovoljno svjetla

Bilo bi idealno da u kuhinjskom prostoru imate veliki prozor koji vam daje puno prirodnog, dnevnog svjetla. No ako ga nemate ili ako položaj prostorije nije idealan i vaša je kuhinja malo mračnija, u pomoć pristižu žaruljice postavljene u stropu i kuhinjskim elementima.

Savjet: Led rasvjeta postavljena s doljnje strane zidnih elemenata ili u napi bacit će svjetlosni snop upravo tamo gdje ga trebate dok kuhate.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Prima namještaj

Iskoristite svaki centimetar

Posljednjih godina u modi su kuhinjski otoci izrađeni po mjeri. Imate li veliku prostoriju možete si dozvoliti da na otok smjestite radnu ploču, štednjak i prostor za jedenje, a da sve druge kuhinjske potrepštine držite u ostalim kuhinjskim elementima. U manjim prostorijama pak, iskoristite svaki centimetar pa kuhinjski otok s jedne strane iskoristite kao blagovaonski stol, a s druge kao element koji će u sebi imati ladice i ormariće za skladištenje pribora za jelo i kuhanje.

Savjet: Isticanje odvažnih i neočekivanih boja u kuhinji, poput zagasitih nijansi ljubičaste ili plave, prostoriji će podariti osjećaj luksuza i elegancije.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Prima namještaj

Sve nadohvat ruke

Svi koji kuhaju složit će se u jednome - neka aparati, rekviziti, čaše i začini budu nadohvat ruke. Bilo bi najzgodnije imati jednu od popularnih tranzicijskih kuhinja koje su posve otvorene postavljene u obliku slova 'L', ali ne smijemo zaboraviti na kuhinjske uvjete - prašinu, ulje, vodenu paru...zbog kojih bi bilo puno bolje zatvoriti sve što se zatvoriti da. Izloženi dijelovi kao što su radne ploče lakše će se održavati ako izaberete one koji su od netoksičnih laminata, nepropusni na vodu i otporni na temperature do 180 ºC.

Savjet: Kuhinje s donjim elementima u jednoj i gornjim u drugoj boji postale su itekako popularne, a pridodamo li tomu dekorativne elemente i neizostavne pločice upečatljivih uzoraka i tekstura, rezultat je moderna kuhinja s osobnošću koja nikako ne prolazi nezamijećeno.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Prima namještaj

Odvažnost kao dokaz stila

Kuhinja ne mora biti postavljena na jednom zidu; ne mora biti postavljena na klasičan način - elementi gore pa elementi dolje. Ako vam to prostor dozvoljava kuhinjske ormariće 'razbacajte' na nekoliko strana. Ne moraju biti niti iste dubine pa i boje... Pokažite koliko ste hrabri i maštoviti i pritom iskoristite svaki komadić za praktična rješenja. Primjerice, ako imate slijepi kut u njega možete ugraditi prilagođeni ormarić koji će služiti samo kao 'vješaličar za kuhinjske krpe'.

Savjet: Za kuhinje s puno ladica i ormarića birajte spojnice izrađene od visokokvalitetnog prokroma, atestirane po europskim standardima na 100.000 otvaranja što kod uobičajene uporabe u kućanstvu podrazumijeva izdržljivost i do 35 godina.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Prima namještaj

Klasika je uvijek u modi

Ako nemate puno mogućnosti za kreativna rješenja, ne brinite. Klasična kuhinja na jednom zidu nikad neće izaći iz mode. Najbitnije od svega je da imate dovoljno prostora za pohranjivanje. Poseban pečat kuhinji možete dati igrajući se bojama pločica i fronti, i tu pustite mašti na volju. U sredinu kuhinje, između nekoliko zatvorenih ormarića, ubacite veselu policu i u na njoj istaknite najlejpše setove čaša i tanjurića.

Savjet: Nedovoljno iskorišten prostor u kuhinji jedna je od najčešćih pogrešaka. Kuhinje po mjeri omogućit će vam ormariće koji će odgovarati svakom zidu, kutu, kosini i nepravilnosti. Pretvorite mane prostora u njegove prednosti.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Prima namještaj

Pokažite tko ste!

Personalizirajte kuhinju prema onome što vam je važno u životu. Osim prostora za pohranu kuhinjskog pribora, u kuhinji pronađite prostor i za pohranu drugih predmeta kako bi vam se svakodnevni život znatno olakšao. Zato ćete u modernim kuhinjama koje su trenutno u trendu nerijetko pronaći klasične ormariće, ali i puno sitnijih ladica, polica i zidnih dodataka na koje ćete lako spremiti kuhinjske začine, knjige s receptima ili sitne rekvizite.

Savjet: Ako je vaša kuhinja dijelom veće cjeline u stanu, ne zaboravite na neke police dodati i dekoracije koje će kuhinjske elemente tematski povezati s ostatkom stana. I ne zaboravite, pustite mašti na volju. Vaša kuhinja mjesto je na kojem ćete provesti veći dio dana, začinite je kao što začinjavate i omiljena jela.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Prima namještaj

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!