LJUBAVI LIZ TAYLOR

Osam brakova, sedam muževa i fatalni Burton

24.03.2011 u 16:10

Bionic
Reading

Živjela je život punim plućima, bonvivanka i hedonistica u svakom, pa i u ljubavnom smislu, a kako je rekao Richard Burton, njezin slavni kolega i sudbinska ljubav za koju se, od osam brakova, koliko je imala, čak dvaput udavala, 'bila je divna, tmurna i izdašna, bila je, ukratko, previše svega', pa je možda u tome tajna zašto se po mnogima najveća holivudska diva svih vremena nije skrasila uz jednog muškarca

Dosadno i predvidljivo sigurno se ne može vezati uz intimni život Liz Taylor. Dapače, svega je drugoga bilo u 79 godina njezina života. Osam brakova ekstravagancija je koja dovoljno govori. Ni po čemu nije bila obična, pa ni u tom pogledu. Izlišno je tražiti 'krivca', ali činjenica je da je tomu bila zajednički nazivnik i sakupila zavidnu kolekciju bivših muževa.

Da su drugim glumicama brojali sve ljubavnike, neke bi je zasigurno debelo prešišale, ali ljepotica famoznih ljubičastih očiju na koje su mnogi ničice padali evidentno je na sebi svojstven način pridavala važnost instituciji braka. Rekli bi neki, kad bi se zaljubila, tada bi se i udala. Odnosno, znala i umjela polučiti da je ožene.

Za muškarce fatalna žena Elizabeth Taylor prvi put udala se kao 18-godišnjakinja, za poduzetnika i vlasnika lanca hotela, Conrada Nicholsona Nickyja Hiltona Jr. Njihov kratak brak trajao je od 1950. do 1951, a raspao se zbog njegova problema s alkoholom, koji ona nije mogla tolerirati. No, to je bila samo prva, neslužbena informacija u službi paravana pravoj istini koja je isplivala godinama poslije. Navodno ju je fizički i emotivno zlostavljao, što joj je, razumljivo, bilo neugodno priznati. Šarmantni Conrad kasnije je bio u vezama i s glumicama Natalie Wood i Joan Collins te s bogatom nasljednicom Patricijom McClintock, kojom se kasnije oženio i s njom dobio dvoje djece. Umro je od infarkta u 43. godini života.

No, ona to nije imala vremena pratiti, već je gotovo u roku odmah drugi put rekla 'da'. Bio je to drugi brak i njezinu drugome mužu, britanskom glumcu Michaelu Wildingu. U pet bračnih godina, od 1952. do 1957., dobili su dvojicu sinova, Michaela Howarda Wildinga i Christophera Edwarda Wildinga. U njihovoj zadnjoj godini braka Michael je imao romansu s glumicom Marie McDonald, a poslije se ženio još dvaput. Karijeru je morao okončati zbog epilepsije koja ga je na koncu stajala života, kada je umro od posljedica ozljeda zadobivenih u padu niz stepenice tijekom jednog od napada.

Iste godine kada se od njega razvela, Elizabeth Taylor ušla je u treću bračnu luku, kratku i turbulentnu. S filmskim i kazališnim producentom Michaelom Toddom, najpoznatijim po produkciji Oscarom ovjenčanog filma 'Put oko svijeta za osamdeset dana', bila je od veljače 1957. do njegove smrti godinu kasnije. Oboma im je to bio treći brak, iz kojega je rođena njihova kći, Elizabeth Francis Todd. Michael Todd poginuo je u avionskom nesreći u svom zrakoplovu znakovita naziva Lucky Liz, koji se srušio u New Mexicu. Zanimljivo je da je na put s njim trebala ići i Liz Taylor, ali on ju je odgovorio od leta jer je bila prehlađena.

Četvrti muž bio joj je jedan od najpopularnijih svjetskih glazbenika 50-ih godina prošlog stoljeća koji je tada imao i vlastiti  show, Eddie Fisher. Kako bi se oženio Taylorovom, 1959. godine razveo se od svoje prve žene, Debbie Reynolds, s kojom je, inače, nastupio u komediji 'Bundle of Joy'. Bili su obiteljski prijatelji jer Liz se družila s Debbie, a Fisher je bio najbolji prijatelj njezina prethodnog muža, pokojnog Todda. Zbog skandala koji se zbog toga podigao u javnosti, ostao je bez šoua, a na kraju ga je to stajalo i karijere. U braku su ostali do 1964. godine. Eddie Fisher umro je lanjske jeseni.

Ljubav života pronašla je u glumcu Richardu Burtonu. Bezrezervna i turbulentna veza čak dvaput je okrunjena brakom. Prvi je trajao 'čak' deset godina, počevši od 1964. Iako su kao dodatni zavjet iste godine posvojili tada trogodišnju Mariju Burton, Elizabeth Taylor ostavila je Burtona zbog iranskog ambasadora Ardeshira Zahedija, ali već 1975. vratila mu se. Na njezi noj ruci zasjao je novi vjenčani prsten, ali samo na godinu dana. Njihova fatalna, ali i jedna od najburnijih ljubavi svih vremena, počela je na snimanju 'Kleopatre', a opsesivna ljubomora, svađe i ispadice dvaput su dovele do razvoda. U fazama mirenja obasipao ju je skupocjenim dijamantima, ali glumici su, navodno, od svega najdraži dio ostavštine iz njihove burne ljubavne veze ostala pisma koja joj je pisao do smrti, u ljeto 1984. godine.

Dva živuća muža Elizabeth Taylor posljednja su dvojica. John William Warner, američki političar i senator u pet mandata iz redova republikanaca, bio joj je šesti muž, a ona njemu druga žena. U braku su bili od konca 1976. do kraja 1982. godine. Sedmi muž bio joj je građevinski radnik, Larry Fortensky. Vjenčali su se 1991, na imanju Neverland njezina velikog prijatelja Michaela Jacksona, a razveli pet godina poslije.

Elizabeth Taylor bila je žena velikog srca u ljubavi, životu i pomoći prijateljima, ali srca koje je na kraju, nakon višegodišnjih problema, prestalo kucati 23. ožujka 2011. u Cedars-Sinai Medical Centeru u Los Angelesu, a s njom su do zadnjeg trenutka uz bolesničku postelju bila njezina djeca, brojna unučad i praunučad.