veselje za cijelu obitelj

Opuštanje na planinama: Dozvolite djeci da vam organiziraju odmor na svježem zraku

Bionic
Reading

Trčanje, valjanje po proplancima, upijanje sunčevih zraka, društvene igre... Odmor je to koji će i roditelje i djecu pretvoriti u razigrane mališane. Zato ovoga ljeta dozvolite najmlađima da vam organiziraju odmor i aktivnosti te vratite svojem tijelu sreću i veselje

Poznato je da su djeca sretna i zadovoljna malena bića. Njihovu radost čine osnovne i besplatne stvari, primjerice, upoznavanje novih prijatelja, ležanje pod sunčevim zrakama, izrađivanje kreativnih oblika, smijanje luckastim šalama, istraživanje okoline i još puno toga. Odrasli za razliku od njih, često zaborave gdje živi radost pa je godišnji odmor savršeno vrijeme kada se toga možete prisjetiti. Umjesto da tražite formule za sreću, naprosto promijenite sredinu u kojoj inače boravite i pogledajte što čine vaša djeca te ih oponašajte. Tako ovoga ljeta umjesto na moru možete odmarati na jednoj od austrijskih planina, i u zelenilu koje vas okružuje pronaći sve ono što trebate za idealan odmor i regeneriranje tijela i duha. Kako ponovno postati dijete?

  • +16
Austria djeca i roditelji Izvor: Promo fotografije / Autor: austria.info

Djeca su znatiželjna i neustrašiva

Kad ste zadnji put tragali za blagom, igrali lovice i kotrljali se po proplanku ne razmišljajući o ozljedama, krpeljima? Ne sjećate se? Vratite se u dane sretnog djetinjstva već danas i zaputite se na jednu od kajak vožnji po rijekama Raab i Lafnitz, na kojima se možete 'unijeti u lice' gnjurcu ili patki, izbliza vidjeti životinje i rashladiti se. Nakon što obavite prvi dio avanture, pođite u močvaru, gazite po ljekovitom blatu, ispecite poseban kruh na ražnju (Steckerlbrot), ili na logorskoj vatri. Na kraju puta, pođite s 'Profesorom Clusi' na akumulacijsko jezero Urbersdorf. Biljkama i kukcima izgradite pravi akvariji te razgledajte divljač koja posjećuje park prirode (bivoli i divlje svinje samo su neke od njih). Pokažite mališanima da se ničega ne plašite, a oni će vas slijediti i diviti vam se.

Što ih možete naučiti kroz igru?

U Austriji možete tragati za blagom – smaragdima, bijelim zlatom, pronalaziti i skupljati rijetko ljekovito bilje u pratnji stručnog vodiča, možete organizirati piknik u prirodi, upoznavati domaće životinje, posjetiti rudnike soli i obilaziti spilje. U Burgenlandu možete tragati za kneževima, prolaziti kroz mračne hodnike dvoraca i slušati zanimljive legende, a zatim isprobati ‘objed vitezova pljačkaša'... Tu je i 'bar njuha' u kojemu se mogu pogađati različiti glasovi životinja ili promatrati sitne životinjice pod povećalom ili mikroskopom. Nakon što ih upoznate, prošetajte uzduž potoka u Marzer Alt-Auu gdje ćete gledajući slike i igrajući se, slušati basne poznatih austrijskih autora dječjih knjiga. Ovaj odmor, uz dobar plan mogao bi postati vaša privatna škola u prirodi gdje će se zabava pretvoriti u lekcije iz zemljopisa, povijesti, književnosti.

Djeca su aktivna i nemirnog duha

Znate li da ćete, ako svakodnevno provedete barem 30 minuta na suncu, prštati od sreće i veselja? Iako im ta informacija sigurno nije poznata pa ni zanimljiva, djeca to svakodnevno upražnjavaju i time potvrđuju ovu tezu. Na austrijskim proplancima aktivnosti je pregršt - od biciklističkih ruta kroz prirodu do toplica i adrenalinskih vodenih parkova pa sve do ljetnog skijanja na ledenjacima i šetnji kroz polja ljekovitog bilja. Odgovorite na izazov svojih klinaca i krenite redom isprobavati...

Sonnentherme Lutzmannsburg idealne su za obitelji s većom ili manjom djecom. Dok ponedjeljkom uživate sa svojom bebicom na pješčanim plažama i bazenima posebno prilagođenim njima, drugim danima posvetite se starijoj djeci. Odjenite kupaći kostim i pripremite srce jer stiže uzbuđenje – najduži tobogan u cijeloj Europi tzv. XXL Monster Ride (dužine 270 m). Ako se vaše dijete boji spustiti samo, stavite ga ispred sebe i čvrsto držite u naručju. Prije samog spusta zapjevajte neku pjesmicu koja vam je draga i koju često pjevate doma, i na 3-4-sad sjurite se niz vodeni mlaz. Bilo bi sjajno kada bi ovaj veliki pothvat zabilježili na kameri jer trenutke koje doživite na ovom odmoru željet ćete gledati i kad se vratite doma.

Što ih možete naučiti kroz igru?

Uz pažljivu, a opet zabavnu igru djeci ćete pokazati da je jako bitno zadržati veselje i biti konstantno aktivan jer je tjelovježba neophodan dio ljudskog života. Baš kao i lijepe uspomene i obiteljsko zajedništvo, koji se stvaraju svakodnevno i ostaju s vama cijeli život.

Djeca se ne boje uprljati

Zamislite kako je lijepo skotrljati se niz proplanak prekriven začinskim i ljekovitim biljem? Osjećaj je najbliži raju, kažu oni koji su to iskusili pa ne znamo što bi vas spriječilo da i to probate. Odjenite se u tanku odjeću, no dugih rukava i lezite na nizbrdicu dok vas prate oči oduševljene djece. Zakolutajte se i pustite da vas nosi sila. Potrudite se biti posve svjesni ovoga trenutka i upijte u sebe sve mirise koji će vas preplaviti. Pozovite malene da učine isto. Osim što je jako zabavna, ova aktivnost na visini od 1350 metara, kojoj se možete prepustiti u okruženju hotela Gradonna, pojam je zdrave zračne kupke. Zbog visinskog položaja i odsutnosti alergena prodisat ćete čitavim plućima – što ga čini savršenim mjestom za alergičare. Kućni ljubimci mogu se pridružiti ludoj jurnjavi jer su na ovome mjestu oni itekako dobrodošli. Kad se spustite na dno proplanka (bilo da se igrate ili samo šetate), natrag pođite žičarom pa ovu aktivnost ponovite još nekoliko puta. Po završetku aktivnog dana, svi se zajedno zaputite na pranje pa u wellness jer je u ovome hotelu, kao i u Sporthotel Dolomiten Residenz Sillian otvoren wellness za obitelj prilagođen potrebama svih starosnih dobi.

Što ih možete naučiti kroz igru?

Vaši mališani moraju naučiti da je u svijetu razvijenih tehnologija potrebna i protuteža – vesele aktivnosti u zelenilu koje bistre um i hrane tijelo. Dok se budete vrtjeli po travi, udisali bilje ili se odmarali u wellnessu pričajte o tome što ste zajedno proživjeli. Neka istaknu koji su im dijelovi dana bili najdraži te nek ih na koncu opišu u svojem dnevniku obiteljskog odmora. Sigurni smo da taj dan, ali i nekoliko narednih neće pomisliti na tablete i mobitele.

Više informacija potražite na ovom linku.

Naučite ih i ovo: po čemu se određuje ime brda?

Kahlenberg, Mittagskogel ili Gjaid Alm djeluju kao proizvoljni nazivi, no ovdje se ništa ne prepušta slučaju. Pri imenovanju brda presudan je oblik. Je li više šiljast, nalikuje li više obliku „glave" ili „leđima"? Flora koja raste na njemu također je jedan od faktora. Tome svjedoče brda Grasberg (Gras: trava, Berg: brdo) i Zirbenkogel (Zirbel: planinski bor). Neka brda kao što su Nebelstein (Nebel: magla, Stein: kamen) ili Wetterkreuz (Wetter: vrijeme, Kreuz: križ) dobila su ime po vremenskim uvjetima. Druga su, pak, dobila ime prema položaju sunca. Primjerice Mittagskogel (Mittag: podne) ili Zwölferspitz (zwölf: dvanaest).

Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal