BORBA PROTIV KORONAVIRUSA

Opreza nikad dosta; ova područja ruku najčešće zanemarujemo kod pranja

28.02.2020 u 17:14

Bionic
Reading

Iako nije toliko ubojit kao neke druge zarazne bolesti, koronavirus je zbog brzine širenja podigao dosta panike u svijetu, a kao najučinkovitiji način borbe stručnjaci preporučuju pojačanu higijenu, osobito pranje ruku

Obzirom da je nov i znanstvenicima nepoznat i nepredvidiv, trenutno je jedini način zaštite od koronavirusa pokušati što više smanjiti šanse unosa virusa u tijelo kroz oči, nos i usta.

Virus se širi kapljičnim putem i stoga je jedna od glavnih preporuka stručnjaka držati razmak od barem jednog metra od osobe za koju sumnjamo da je zarazna, bez obzira radilo se o Convid-19, gripi ili običnoj prehladi.

Nositelj virusa čak ne mora nužno kašljati ili kihnuti u vas da bi vam prenio zarazu, jer možda se osoba koja je upravo izašla iz toaleta iskašljala u ruku kojom je potom primila kvaku.

Iako ne preživljava dugo na površinama, virus će imati dovoljno vremena da pronađe svoj put od kvake do vašeg respiratornog sustava ako niste dovoljno oprezni.

Dovoljno je primiti tu istu kvaku na ulasku u toalet i počešati se po licu da uljezu znatno skratite put, a osobu koja ga je ostavila na kvaki čak ne morate ni vidjeti.

Ovo su preventivne mjere koje možete poduzeti za zaštitu od koronavirusa:

Stoga je jedna od preporuka da ne kašljemo ili kišemo u ruku, nego u lakat, kako bismo u najvećoj mogućoj mjeri spriječili širenje.

Nadalje je izuzetno važno ne dodirivati lice, osobito oči, nos i usta neopranim rukama, a kao jednu od najjačih mjera za zaštitu od širenja bolesti stručnjaci savjetuju često i pažljivo pranje ruku.

Izdane su i preporuke kako pravilno prati ruke, u kojima se navodi da je nakon što ih smočite, ruke potrebno sapunom trljati najmanje 20 sekundi.

Pravilno pranje ruku

Vrijeme se možete mjeriti pjevajući dva puta pjesmu 'Sretan rođendan', no više pažnje posvetite načinu na koji perete ruke, odnosno da sapunom istrljate sve površine ruku, a ne samo dlanove.

Često ljudi brzinski protrljaju sapun po dlanovima i isperu, no za učinkovito pranje potrebno ga je trljati između prstiju, ispod noktiju, na noktima i na poleđini šake.

Upravo ova faza trljanja ruku sapunom je najvažnija, a koliko je važno posvetiti joj dovoljno pažnje pokazuje i grafikon koji kruži društvenim mrežama, a koji pokazuje koja područja ruku najčešće zanemarimo prilikom pranja.

Područja koja propuštamo oprati (crveno - najčešće, narančasto - dosta često, žuto - manje često)

Tako ispada da najviše pažnje posvećujemo malom prstu dok palac velikim dijelom ostaje zanemaren. Dosta kritična područja su nokti prstiju i jagodice, a više bi pažnje trebalo posvetiti i pranju prostora na spojevima prstiju.

Rječnikom hiromantije rečeno, koronavirus i ostali mikrobi ne predstavljaju veliku ugrozu iz linije života, ali valja pripaziti na linije glave i srca.