JAKO OPASNO PONAŠANJE

Opijanje oštećuje pamćenje mladih

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.05.2011 11:35
  • Objavljeno 17.05.2011 u 11:10
mladi, alkohol, maturanti

mladi, alkohol, maturanti

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Pretjeranim konzumiranjem alkohola nećete zaboraviti samo ono što ste napravili sinoć, nego i dan prije toga, sugerira novo istraživanje

Opijanje dugoročno uništava pamćenje čak i u mladih osoba, tvrde znanstvenici koji vjeruju da pretjerana konzumacija alkohola otežava izgradnju novih sjećanja jer je hipokampus, područje u središtu mozga koje igra ključnu ulogu u učenju i pamćenju, vrlo osjetljiv na utjecaj toksina.


Taj je podatak zabrinjavajući jer je opijanje mladih rastući problem u brojnim europskim zemljama. Rezultati studije provedene nad španjolskim studentima pokazuju da opijanje utječe na deklarativnu memoriju, oblik dugoročnog pamćenja, što za posljedicu ima smanjenu sposobnost studenata da usvoje nove informacije, pogotovo one koje su im prenesene usmeno.

'U sjevernim europskim državama postoji snažna tradicija sporadičnog opijanja, konzumiranja alkohola čiji je cilj opijanje radi opijanja', kaže dr. Maria Parada sa španjolskog sveučilišta Santiago de Compostela. 'U mediteranskim zemljama, kao što je Španjolska, postoji jaka tradicija redovitog konzumiranja manjih količina alkohola. No zabrinjava to što se posljednjih godina opijanje proširilo među mlađom populacijom u cijeloj Europi.'

Hipokampus, područje u mozgu odgovorno za pamćenje i učenje, posebno je osjetljivo na neurotoksične efekte alkohola, pokazali su pokusi na životinjama. To, kaže dr. Parada, znači da opijanje ozbiljno utječe na pamćenje mladih.

Istraživanje je uključilo 122 španjolskih studenata u dobi od 18 do 20 godina, podijeljenih u dvije skupine: suzdržane i one koji konzumiraju alkohol. Obje su skupine kasnije bile podvrgnute neuropsihološkim procjenama koje su uključivale memoriranje vizualnih i verbalnih iskustava.

'Otkrili smo jasnu povezanost između konzumiranja alkohola i smanjene sposobnosti da se usvoje nove verbalne informacije', kaže dr. Parada. 'Pažnja javnosti je fokusirana samo na vidljive negativne posljedice alkoholizma kao što su prometne nesreće, nasilje ili remećenje javnog reda. No društvo nije svjesno dugoročnih štetnih posljedica koje konzumiranje alkohola može nanijeti mozgu', zaključuje španjolska znanstvenica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi