dominacija birkenstocka

One s pravom nose titulu najomiljenijih natikača, a njihova svjetska slava u brojkama izgleda ovako

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 17.03.2021 14:08
  • Objavljeno 17.03.2021 u 11:39
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: MSCHF / Ferrari / Profimedia

Njemački obiteljski brend Birkenstock svjetsku slavu stekao je svojim legendarnim anatomskim natikačama, a modnim svijetom ovih je dana odjeknula vijest da je njegovim većinskim vlasnikom postao francuski milijarder Bernard Arnault, izvršni direktor luksuzne modne grupacije LVMH

Gotovo da ne postoji zaljubljenica u modu koja u svojoj kolekciji u ormaru nema barem jedan model udobnih anatomskih natikača s potpisom njemačkog brenda Birkenstock, čija popularnost iz godine u godinu nastavlja rasti, a ovako njihov veliki utjecaj na modnoj sceni izgleda u brojkama.

125

Ovo je broj postojećih verzija anatomskih natikača Arizona s potpisom brenda Birkenstock dostupnih u prodaji. Prepoznatljivog izgleda s dva remena, riječ je o jednom od najprodavanijih modela na svijetu. Bez obzira je li riječ o njima ili nekim drugim inačicama, anatomske natikače čine 95 posto prodaje njemačkog brenda.

  • +6
  • +3

Birkenstock Arizona

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

80

Ova brojka odnosi se na broj zemalja u kojima su natikače brenda Birkenstock distribuirane od davne 1960. godine, kada je dizajniran njihov prvi par. Unuk dizajnera, Karl Birkenstock, stvorio je model Madrid s jednim remenom 1963. godine inspirirajući se izgledom obuće za gimnastiku. Tri godine kasnije dodirnule su američko tlo zahvaljujući poduzetnici Margot Fraser, koja se zaljubila u njihovu udobnost.

25 milijuna

Ovo je broj modela natikača Birkenstock koje se svake godine uspiju prodati u svijetu.

Tradicija duga 247 godina

Obiteljski brend godine 1774. osnovao je njemački postolar Johann Adam Birkenstock.

2002.

Ova se godina smatra značajnom za proboj anatomskih natikača Birkenstock na modnoj sceni. Navedeno se prvenstveno može zahvaliti slavnom njemačkom supermodelu Heidi Klum, koja je tada dizajnirala vlastitu kolekciju legendarnih natikača.

91

Koliko je velik modni utjecaj anatomskih natikača Birkenstock, dovoljno govori činjenica da su se pojavile i na prestižnoj dodjeli filmskih nagrada Oscar zahvaljujući slavnoj Frances McDormand. Na pozornici 91. izdanja dodjele 2019. pojavila se u žutom modelu natikača Arizona, za čiji se dizajn pobrinuo luksuzni modni brend Valentino.

70-e

Bilo je to desetljeće tijekom kojeg je brend Birkenstock, puno ispred svog vremena, razvio ljepilo na bazi vode za svoje sandale i na taj način pobrinuo se za smanjenje potrošnje energije u duhu održivosti.

4300

Ovo je broj trenutno zaposlenih u brendu Birkenstock, od kojih se većina nalazi u Njemačkoj. Blistav rast brenda posljednjih godina rezultirao je regrutiranjem 2300 ljudi od 2013. godine, a čini se kako aktualna pandemija ne usporava njegovo širenje. Upravo je 2020. godina postala rekordnom za njemački obiteljski brend. Usred zdravstvene krize modni kupci diljem svijeta favoriziraju kvalitetu i udobnost koje odlikuju legendarne natikače Birkenstock.

4

Ovo je, u milijardama eura, procijenjena vrijednost brenda Birkenstock u trenutku preuzimanja od strane francuske modne grupacije LVMH. Obitelj Arnault postala je većinskim dioničarom brenda Birkenstock krajem veljače, računajući na veliki profit zahvaljujući bezvremenskom statusu natikača i njihovoj velikoj popularnosti na modnoj sceni.