VRIJEDI PROBATI

Odličan način za ojačati imunitet ove zime

31.10.2013 u 09:36

Bionic
Reading

Začine najčešće koristimo kao dodatak mirisa ili okusa hrani, no oni isto tako imaju velike koristi za naše zdravlje. Istraživanja dokazuju da konzumacija male količine začina može učiniti puno za imunitet

Osim toga, začini čuvaju srce, ublažavaju bol, usporavaju starenje i sprečavaju nastanak raka.

Majčina dušica
Ona se smatra prirodnim konzervansom, a koristi se u pripremi jela od riže, mesa te se dodaje raznim umacima od mesa. Majčina dušica se preporučuje kao umirujuće sredstvo te kao 'prva pomoć' kod probavnih smetnji.


Crvena paprika
Paprika je biljka iz iste porodice kao i čili. Izvorno je iz Meksika došla do Španjolske gdje su je počeli pretvarati u prah i takvu je koristimo danas. Paprika dolazi u nekoliko varijanti: slatka, ljuta i blaga, a svaka od njih ima svoj karakterističan okus. Sadrži mnoge ljekovite, hranjive i općenito za organizam korisne sastojke, a to su: beta-karoten, vitamini A, B1, B2, B6, E, i C, željezo, glukozu, eterična ulja, kalij, natrij, ugljikohidrate, folnu kiselinu, fosfor, fruktozu i druge.

Češnjak
Ovo je jedan od najboljih začina za sprečavanje prehlada i gripa te zaštita od bakterija. Ovaj zdravi začin gasi glad jer šalje signal mozgu da je želudac pun. Češnjak je također dobar za srčane bolesnike, jer sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšava cirkulaciju. Dokazano je da kuhanje češnjaka ne uništava njegove kvalitete. Kuhate li češnjak, najbolje ga je nasjeckati i ostaviti da stoji 15 do 20 minuta prije nego što ga dodate jelu. To će aktivirati enzime koji jačaju imunitet.

Više o začinima i njihovoj blagodati na zdravlje pročitajte na Ordinacija.hr.