TREND RAZVODA

Odlazi li brak u ropotarnicu prošlosti?

23.05.2013 u 11:13

Bionic
Reading

Istraživanja ukazuju na to da popularnost braka sve više pada, a raste popularnost zajedničkog života

Gotovo devet od desetero djece koja su rođena ove godine doživjet će razvod ili prekid roditelja do svoje 16. godine života, pokazuje najnovije istraživanje. Rezultati su dobiveni na osnovi analize različitih istraživanja i statističkih podataka.

Ovo je još jedno istraživanje koje pokazuje da popularnost braka opada, a paralelno raste popularnost zajedničkog života bez formalnog ozakonjenja. No zanimljivo je kako istraživanje pokazuje i da su roditelji koji su u braku znatno stabilniji od onih koji to nisu.

'Razlika između roditelja u braku i onih koji to nisu jasno je vidljiva na osnovi brojnih dokaza. Uočeno je da roditelji koji su bili vezani bračnim ugovorom imaju ozbiljniji pristup odgoju djece i nakon razvoda', pojasnio je Harry Benson, jedan od istraživača iz Marriage Foundationa.

Sve više istraživanja ukazuje na to da brak više nije toliko čvrsta zajednica kao nekad. Iako je riječ o pojavi koja zahtijeva multidisciplinaran pristup raznih stručnjaka, ipak su istraživači ocijenili da se takav trend ne odražava dobro na djecu. Naime dokazano je da razvod ostavlja posljedice na djeci, ali jednako tako posljedice ostavlja i loš brak.