DOKAZANO

Očevi imaju ključnu ulogu u razvoju djeteta

  • Autor: G. R.
  • Zadnja izmjena 23.07.2009 11:57
  • Objavljeno 23.07.2009 u 10:25
otac sin igra

otac sin igra

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Znanstvenici su potvrdili da je uloga oca itekako važna u obiteljskom životu. Bez oca prisutnog u ključnom prvom stadiju života, djeca postaju manje društvena

Istraživanje koje naglašava često zanemarivanu ulogu očeva doduše dolazi od istraživanja obavljenih na životinjama, no znanstvenici vjeruju da očevi znatno pridonose načinu na koje se dijete razvija te da djeca koja se odgajaju bez prisutnosti oca postaju manje društvena.

Prijašnja istraživanja su pokazala da djevojčice sva ranije ulaze u pubertet , ali sve ranije stupaju u seksualne odnose. Zbog toga su i veće šanse da ostanu u drugom stanju u tinejdžerskim godinama, pogotovo u slučajevima kad nisu odrastale uz oca, objavio je stručni časopis New Scientist.

Druga istraživanja govore da dječaci koji odrastaju bez oca kasnije u životu imaju manju razinu samopouzdanja. U istraživanju izraelskog sveučilišta Bar-Ilan, dr. Ruth Feldman testirala je razinu oksitocina, hormona koji nam koji nam daje osjećaj dobrog raspoloženja i zbog kojeg imamo poriv za maženjem, kod 80 parova u periodu prije nego što su dobili dijete i šest mjeseci nakon rođenja.

Pokazalo se da su razine oksitocina povećane kod oba roditelja nakon rođenja. No, oksitocin na majku i oca ne utječe ne isti način. Tako su majke s povišenom razinom te kemikalije puno više vremena provodile gledajući svoju bebu, mazeći i grleći je, dok su se očevi s povišenom razinom oksitocina s djetetom više igrali.

'Očevi i majke doprinose na specifičan i različit način razvoju djeteta', rekla je dr. Feldman koja vjeruje da su očevi zapravo biološki programirani da pomognu odgajati djecu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi