skrivene poruke

Obratite pažnju: Pojava suhe kože na licu otkriva brojne zdravstvene i emocionalne probleme

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 31.08.2021 13:46
  • Objavljeno 31.08.2021 u 13:46
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Dan Grytsku / Alamy / Alamy / Profimedia

Suha ili dehidrirana koža koja se redovito javlja uvijek na istim područjima lica može vam puno toga otkriti o vašem fizičkom, ali i emocionalnom zdravlju. Provjerite!

Neugodna pojava suhe kože na uvijek istom područjima, poput usta ili nosa može imati puno kompleksnije značenje od uobičajene dehidracije uzrokovane okolišom ili upotrebnom neprikladne kozmetike. Baš kao što pojava prištića na određenim dijelovima lica može otkriti unutrašnje probleme u našem tijelu, tako i suhoća kože često može imati važno značenje za naše zdravlje.

Elodie Cordonnie, stručna terapeutkinja za refleksnu terapiju lica objašnjava: 'Kada koža pokazuje suhoću ili dehidraciju na određenim dijelovima lica, postoji nekoliko načina kako to tumačiti. Područje na kojem se nalazi suha koža, a koje odgovara određenom organu, može ukazivati ​​na to da taj organ slabije funkcionira ili ima određenih problema. U tom slučaju, kroz akupresurne točke može se izravno utjecati na određeni organ te ga aktivirati. S druge strane, pojava suhe kože može imati emocionalnu podlogu.'

Što znači dehidracija ili suha koža na području nosa?

Prema riječima Elodie Cordonnie, ako je područje bočnih strana nosa do razine očiju redovito dehidrirano, to može značiti dvije stvar. Suhoća kože oko nosa može biti povezana sa želučanim problemima poput gastritisa, žgaravice ili loše probave. Također dehidracija ovog područja može biti uzrokovana emocijama te se u ovom slučaju povezuje sa zabrinutošću .

Dehidracija kože oko usta

Područje gornje usne, između nosa i usta, povezano je s tankim crijevom. Stoga, kako objašnjava Elodie Cordonnie, suhoća na ovom području može upozoriti na probleme kao što su problemi apsorpcije i bujanje bakterija, ali i biti povezano s osjećajem tuge.

Neugodna pojava suhe kože na uvijek istom područjima, poput usta ili nosa može imati puno kompleksnije značenje od uobičajene dehidracije

Neugodna pojava suhe kože na uvijek istom područjima, poput usta ili nosa može imati puno kompleksnije značenje od uobičajene dehidracije

Izvor: Profimedia / Autor: Ian Hooton / ImageSource / Profimedia

Brada: područje koje otkriva hormonalne promjene

Na isti način kao što je pojava prištića na području brade ili oko usana povezana s promjenama hormonalnog ili endokrinog sustava, suhoća u ovom području ima vrlo slično značenje. Može biti posljedica menstruacije, ali i najava početka menopauze. Također je povezano s osjećajem frustracije.

Što znači suhoća na bočnim stranama čela?

Suhoća ovog područja, prema riječima stručnjaka, obično je povezana s problemima s mjehurom ili pak s osjećajem straha. Bez sumnje, suhoća ovog područja, kojeg ne smiruje ni upotreba krema, može upozoriti na stanja i simptome koje vrlo često znamo ignorirati.

Obratite pažnju i na pojačanu masnoću lica

Osim suhoće kože, postoje i brojni drugi znakovi koji mogu ukazivati na zdravstvene ili emocionalne promjene. Masnoća kože upravo je takav jedan znak, a njezina nagla pojava može biti povezana s hormonalnim promjenama, stresom ili neuravnoteženom prehranom.

Na promjene na koži svakako je poželjno obratiti pažnju, a važno je imati na umu da je koža odraz tijela i duše. Stoga dehidracija i pojava prištića ne moraju strogo biti povezani s upotrebom određenih krema ili kozmetičkim navikama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!