ŽELITE POTPUNU SLIKU?

O karakteru najbolje sude prijatelji

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.05.2011 11:21
  • Objavljeno 09.05.2011 u 09:31
prijateljice

prijateljice

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Pitate se što drugi misle o vama? Jeste li agresivni, naporni, previše pedantni? Za savjet nemojte pitati rodbinu i braću pitajte prijatelje

Prirodno je da ćete se, ako trebate savjet ili procjenu svog karaktera, okrenuti partneru, roditeljima ili braći i sestrama. No oni ne mogu biti objektivni. Roditelji djecu uvijek percipiraju boljima, šarmantnijima i ljepšima no što možda stvarno to i jesu.

'Neke aspekte naše osobnosti ne možemo sami vidjeti, a druge osobe ih mogu bolje procijeniti', kaže Simine Vazire, asistentica i profesorica na sveučilištu St. Louis Washington, dodajući da ako želimo imati kompletnu sliku o sebi, moramo uzeti u obzir obje (odnosno više) perspektive.

Sebe u potpunosti sami ne možemo okarakterizirati jer smo ograničeni vlastitim željama, strahovima, nesvjesnim motivima. Ili u jednu ruku imamo potrebu podržavati idealnu i pozitivnu sliku o sebi ili pak, ako imamo problema sa samopouzdanjem, negativnu sliku o sebi.

No ako želite vidjeti kakvi ste ustvari, za savjet i ocjenu pitajte prijatelje, kaže Miss Vazire. Mi dodajemo da i njihove prijateljske savjete ponekad treba uzeti s dozom opreza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi