VREMENA SE MIJENJAJU

Nakon 70 godina Ikea obustavlja izdavanje svog kultnog kataloga

  • Autor: I. B./hina
  • Zadnja izmjena 07.12.2020 14:34
  • Objavljeno 07.12.2020 u 14:35
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Švedski lanac trgovina namještaja Ikea odlučio je nakon 70 godina prestati izdavati katalog, jednu od najvećih godišnjih publikacija u svijetu, budući da se kupci sve više okreću internetu, objavila je kompanija

Ikein katalog izlazio je 70 godina, a najvišu tiražu dosegnuo je 2016. godine, kada je kućanstvima i Ikeinim trgovinama na više od 50 tržišta podijeljeno više od 200 milijuna primjeraka.

Njegovo prvo izdanje imalo je ukupno 285 tisuća primjeraka i distribuirano je na jugu Švedske. Posljednje izdanje, od ove godine, tiskano je u 40 milijuna primjeraka.

  • +11
  • +8

Katalog Ikea 2020.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ikea

Takav potez u sklopu je tvrtkinih nastojanja na jačanju digitalnog poslovanja, budući da potrošači sve više traže inspiraciju na internetu, a isto tako i sve više kupuju putem interneta.

U 12 mjeseci do kraja kolovoza IKEA-ina online prodaja skočila je za 45 posto.

'Broj primjeraka je padao, no vidjeli smo i da ljudi puno više koriste našu web stranicu, aplikacije i društvene medije. Katalog je sve više gubio na važnosti', izjavio je Konrad Gruss, izvršni direktor u davatelju franšize Inter IKEA Systemsu, odjelu vlasnika brenda Inter IKEA Groupa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!