ukusne delicije

Novi okusi tradicije na blagdanskom stolu

21.12.2017 u 12:20

Bionic
Reading

Delicije s potpisom bjelovarskih majstora sirara

Ovih blagdana počastite se okusima tradicije koje bjelovarski majstori sirari donose u novom izdanju – dulje odležanim sirevima u kori koje krase puniji i osebujniji okusi.

Iz Sirele tako dolazi nova Bilogorska gouda, punomasni polutvrdi kravlji sir koji tijekom zrenja od šest tjedana poprima slatkastu i blago pikantnu aromu. Kako vrijeme prolazi, okus postaje sve izraženiji i složeniji, a gouda se pretvara u pravu deliciju.

Podravec je jedinstveni polutvrdi masni sir koji se od kravljeg mlijeka u Sireli proizvodi više od 40 godina i sinonim je za hrvatske polutvrde sireve. Novi Podravec u kori također dozrijeva šest tjedana, tijekom kojih do punog izražaja dolaze njegova izrazito žuta boja i blago kiselkasti okus. Istinski okus Podravine, utkan u sir.

No, Sirelina reputacija ne proizlazi samo iz njene tradicije, već i pripadnosti najvećoj svjetskoj sirarskoj obitelji, zahvaljujući kojoj na hrvatsko tržište stižu dva potpuno nova sira u kori. Baš poput nove Bilogorske Goude i Podravca, i iza ovih noviteta kriju se birano mlijeko i tradicija vrhunske izrade.

Mali gorski jedinstveni je sir od ovčjeg mlijeka nastao u Pirinejskom gorju, na granici Francuske i Španjolske. Njegova proizvodnja poštuje tradiciju i uključuje ručnu mužnju ovaca lokalnih pastira. Mali gorski dozrijeva minimalno 70 dana, tijekom kojih se razvijaju njegov blag okus i miris, vrlo netipičan za ovčje sireve. To će se posebno svidjeti onima koji inače nemaju naviku jesti jake ovčje sireve.

Iz španjolske pokrajine La Manche dolazi Pašnjak, miješani sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka koji već imenom otkriva svoje porijeklo – za njegovu izradu koristi se mlijeko ovaca i krava koje slobodno pasu po prostranim pašnjacima bogatima aromatičnim biljkama. Zahvaljujući raznom bilju, među kojima se ističu majčina dušica i ružmarin, Pašnjak karakterizira vrlo specifičan okus, a ima i vrlo netipičan uzorak na kori.

Sir je složena namirnica i njegova izrada zahtjeva umijeće. Ovi sirevi najbolji su odraz vrhunskog umijeća i tradicije izrade, i kao takvi zaslužuju se naći na svakoj trpezi ovih blagdana. Počastite sebe i svoje najmilije najboljim okusima tradicije, a više inspiracije za konzumaciju sireva pronađite na sirevi.hr!