DETROIT AUTO SHOW

Novi Audi e-tron – manji, lakši, bliži proizvodnji

12.01.2010 u 10:09

Bionic
Reading

Da Audi vrlo ozbiljno shvaća električne automobile, bilo nam je jasno nakon dvostruke premijere koncepta e-tron u Frankfurtu i Detroitu te najave proizvodnje prvog električnog sportskog automobila već 2012. Sad imamo i prve informacije o tome kako će taj automobil izgledati

Audi je iskoristio netom otvoreni autosalon u Detroitu da bi pokazao novu 'inkarnaciju' koncepta e-tron. Zapakiran u kompaktniji, no mnogo atraktivniji paket, novi e-tron djeluje kao električna verzija iduće generacije Audija TT.

S aluminijskom šasijom i elementima karoserije od ugljičnih vlakana, e-tron je lakši od prethodnika za 225 kilograma te teži 1.350 kilograma. Kao i dosad, automobil pogone četiri elektromotora smještena na svakom kotaču ukupne snage 204 KS i kreativnih 2.540 Nm okretnog momenta.

Sprint do 100 km/h traje kraće od šest sekundi, a međuubrzanje od 60 do 120 km/h svega pet sekundi. S jednim 11-satnim punjenjem baterija e-tron prema Audijevim podacima prevaljuje 250 kilometara. Automobil koristi integralni pogon Quattro s raspodjelom momenta 40/60 u korist stražnje osovine.