DEČKI, PRIPREMITE SE!

Nova modna pravila za muškarce

03.11.2009 u 11:25

Bionic
Reading

Odjeća iz tradicionalno ženskog ormara ove će jeseni i zime biti hit u muškoj garderobi. Po zapovijedi svjetskih dizajnera, na dečkima ćemo viđati moher vestice, kardigane, kao i faldice na hlačama te šalove na glavi

Burberry
Posuđujte od djevojke, sestre, majke

Kao što ženska moda voli kojekakvu muškobanjastu odjeću, tako i muške kolekcije sve više posuđuju elemente odjeće koji se tradicionalno smatraju ženskima. Konkretno, životinjski print. Topman je u novu kolekciju uvrstio majicu s uzorkom leoparda, sličnu bluzicu prodaje i Burberry koji je izbacio i mušku suknju, odnosno kilt, a za proljeće najavljuje i pletiva sa životinjskim printom.

Nemojte misliti da će to nositi izmišljene osobe, jer Marc Jacobs je u suknji već partijao te se u njoj i naklonio na modnoj pisti nakon svoje revije.

K tome, šuška se da Miuccia Prada priprema još kraće suknje od onih iz prošle muške kolekcije, a na tržištu će se naći iduće zime.

Moher vestica

Glumac Nicholas Hoult je u filmu 'A Single Man', čiji je redatelj bivši Guccijev dizajner Tom Ford, nosio bijeli moher pulover s lađa izrezom. Sva su se modna pera raspisala o toj vestici, koja će nesumnjivo potaknuti lavinu inačica u lancima ulične mode.

Spomenimo još i ove sezone opet poželjne krznene kapute ili samo detalje od krzna na pletenim vestama što se nose preko klasične bijele košulje. Krzno oko vrata na kaputima su dečki rado nosili i prošlih sezona, na tu smo se činjenicu već navikli. Red je prije svega biti in u mucastim puloverima.

Kardigani će preplaviti muške ormare
Inspiraciju potražite u životu na selu

Ove se jeseni na velika vrata vratio ležeran sako od tvida koji se nosi na odijelo, a ima dvostruko kopčanje. Uz to se mogu nositi gumene čizme i često – kravata. Zakrpe na laktovima sakoa su opcija.

Kardigan je must have u muškom ormaru

Uske vestice na kopčanje, koje žene - čini se - nose oduvijek, i to na sto načina, nisu novost u djedovom ormaru niti su strane štreberima. Novost je da ih sada nose i otkačeni mladi dečki.

Kardigan zakopčan preko košulje s kravatom viđen je na modelu koji je predstavljao jesensku kolekciju modne kuće Gucci. Kardigani su neutralnih boja i mogu se nositi i ispod odijela, a ove sezone bit će must have koji doprinosi profinjenom izgledu.

Čizme su nove cipele

Obične ravne cipele ove jeseni valja zamijeniti čizmama, a ulična moda, srećom, obiluje bezbrojnim primjercima. Česte su gumene čizme, ali i one u vojničkom stilu, pa i one inspirirane planinarskim gležnjačama. Tu su i cipele koje običavamo zvati pustinjskima, od brušene kože, najčešće do gležnja. Nose se s potfrknutim trapericama. Pripremite se i za veliki povratak martensica!

Povratak kampiranju

Svi elementi odjeće koji upućuju na avanturizam, primjerice kampiranje, su in. Prije svega, tu su materijali jakni poput onih za vreće za spavanje, mnoštvo džepova na prsluku (za bezbroj dijelova koji trebaju kod postavljanja šatora), a i na običnoj vojničkoj jakni naći će se pokoji pozamašan džep na prsima koji odudara od uobičajenog.

Traperice DSquared
Istražite nove krojeve hlača

Ravni kroj hlača tako se dugo zadržao u muškoj modi da se ideja o do gležnja potfrknutim vrećastim hlačama od trapera čini monstruoznom. No proljetne kolekcije svjetskih dizajnera, koje smo imali prilike vidjeti ove jeseni na modnim tjednima u Milanu, Parizu, New Yorku ili Londonu, daju štošta nova naslutiti.

Pripremite se, dakle, jer hlače doista dobivaju volumen u gornjem dijelu, a pri dnu se sužavaju. Traperice tako slobodno plešu oko gležnjeva, poput onih s revije brenda DSquared.

Kod Yvesa Sainta Laurenta, čiju je kolekciju za proljeće 2010. osmislio Stefano Pilati, na finim su hlačama uočljive čak i faldice, sprijeda, tik ispod remena. I Topman je izbacio teške vunene hlače, kao i hlače od tvida, visokog struka i mrkva kroja.

Šal se mota oko vrata i preko glave

Šal se ne nosi samo oko vrata, jer i žene i muškarci ove će ga sezone nositi omotanog i preko glave, umjesto kape. Upravo takve šalove velikih dimenzija, namijenjene nošenju na više načina, na muškom je odjelu ponudio, primjerice, Marks & Spencer.

Izblajhane traperice

Kako najavljuju iz Dolce&Gabbane, izblajhane traperice bit će ultimativni hit idućeg proljeća i ljeta te nam se valja polako pripremati i osmjeliti. No modni znalci zabranjuju muškarcima nošenje ispranih traperica preko crnih cipela - one moraju biti svjetlijih boja!

Ako ste zakleti fan indigo traperica, ne morate ih se (još) odreći, one ostaju klasik u muškom ormaru. U tom slučaju ipak razmislite o traper košulji ili jakni.

David Beckham
U redu je pustiti bradu

Kao što smo već pisali, David Beckham, kralj metroseksualaca, uzgojio je poveću bradu – do neprepoznatljivosti. I dok se javnost zgražala, on je gurao po svom, a onda se takav pojavio i Brad Pitt.

Šuška se da je nogometaša na grijeh naveo dizajner Marc Jacobs, Davidov dobar prijatelj, koji je nedavno prvi s bradom žario i palio po modnom svijetu.

Trend se nakon Davida i Brada neminovno raširio, pa tko voli, nek' izvoli. Samo imajte na umu da je britansko istraživanje pokazalo jednu činjenicu koja vam se možda neće svidjeti: dok je jači spol mahom uvjeren da je muževniji s bradom, čak 95 posto žena smatra odbojnim ljubljenje s muškarcima duge brade!