GONGOVO ISTRAŽIVANJE

Neznanje i homofobija hrvatskih srednjoškolaca

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 19.11.2010 09:42
  • Objavljeno 19.11.2010 u 09:20
djeca ruksaci škola učenici

djeca ruksaci škola učenici

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

Istraživanje GONG-a na 999 srednjoškolaca iz svih hrvatskih županija pokazalo je da je većina njih potpuno neinformirana o tome tko je na vlasti, a osim toga, iskazali su i veliku količinu homofobije

Čak 41 posto srednjoškolaca misli da je na vlasti koalicija u kojoj su HDZ, SDP i HSS. Točnog nositelja vlasti znalo je tek 17 posto učenika.

Srećom, čak 93 posto srednjoškolaca zna tko je predsjednik Republike.

Nadalje, nešto više od dvije petine anketiranih slaže se potpuno ili djelomično s tvrdnjom da bi Hrvati u Hrvatskoj trebali imati veća prava od pripadnika drugih naroda. S time se ne slaže u potpunosti ili dijelom njih 37,4 posto, a svaki peti nema stav o tome. Etnocentričnost se ogleda i u stavu njih 42,9 posto prema kojima u Hrvatskoj ne bi trebalo dopustiti korištenje jezika nacionalnih manjina u službenim prostorijama državnih institucija.

Njih nešto malo više od dvije petine slaže se (potpuno ili dijelom) s time da treba zaustaviti svaki pokušaj progona hrvatskih vojnika zbog eventualnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata.

Nažalost, srednjoškolci su iskazali golemu količinu homofobije. Njih čak 64,3 potpuno se ili dijelom slaže s time da bi homoseksualnim osobama trebalo zabraniti javno nastupanje jer te osobe na taj način utječu na odgoj mladih. S tom se tvrdnjom ne slaže samo 14,7 posto anketiranih. Takav stav ne čudi ima li se na umu da 45,9 posto srednjoškolaca smatra da je homoseksualnost neka vrsta bolesti, dok njih tek 30 posto tvrdi suprotno.

Da bi mladi trebali imati prednost pri zapošljavanju pred starijima jer su brži i izdržljiviji tvrdi njih 48,4 posto, a tek svaki šesti s takvom se tezom ne slaže.

Začuđuje da čak 31 posto ispitanika u gimnazijama i strukovnim školama smatra da među glavne osobine demokratskog poretka ne spada to da građani i mediji mogu slobodno kritizirati vlast.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi