ZZZZZZZ!

Nekoliko savjeta za kvalitetan san

28.01.2010 u 09:18

Bionic
Reading

Svima je potreban dobar san, bez obzira čeka li nas bezbrižan vikend ili naporan dan prepun obaveza

San je iznimno bitan za svakodnevno funkcioniranje organizma, a poznato je da svako uskraćivanje sna može dovesti do ozbiljnih poremećaja. Neke osobe kažu da utonu u san čim spuste glavu na jastuk, dok se drugi muče i vrlo tešku zaspu.

Stoga nije loše podsjetiti se nekoliko trikova pomoću kojih ćete lakše zaspati te imati lak san bez noćnih mora.

Svaku večer idite na spavanje u isto vrijeme. Na taj način 'programirate' svoj organizam na to da je npr. 11 sati vrijeme kad se prestaje sa svim aktivnostima.

Prije spavanja dobro prozračite sobu. U protivnom, bit će vam previše toplo i zagušljivo, što također ne pogoduje kvalitetnom snu.

Nemojte pred spavanje gledati horor filmove ili čitati horor priče (osim ako to inače ne činite pa ste naviknuti) niti se baviti bilo čime što bi vas moglo uznemiriti jer poslije možete ružno sanjati.

Ukoliko vas nešto muči ili ste imali težak dan, nije loša ideja pred spavanje se opustiti uz neku dobru knjigu ili laganu glazbu da vas ti problemi ne bi gnjavili i u snu.

Izbjegavajte koristiti krevet za učenje, slušanje glazbe, čitanje ili čavrljanje na Skypeu i Facebooku. Krevet je mjesto za spavanje, a tako ćete svoje tijelo naviknuti da mu se prispava čim legnete. Ostale opuštajuće djelatnosti, poput gore navedenih, možete obavljati u omiljenoj fotelji ili na kauču.

Još nešto može izazvati loše snove, kao i niz dodatnih problema: prepun želudac. Zato se prije spavanja nipošto nemojte prejesti ili pretjerati s masnom i kaloričnom hranom - najbolje je pojesti nešto sasvim lagano poput svježeg sira, povrća, voća ili jogurta, a mnogi preporučuju čašu toplog mlijeka ili umirujući čaj od kamilice.

Fizičke aktivnosti poput kasnog vježbanja također ne pogoduju snu jer vam cilj nije razbuđivanje, zar ne?

Osim toga, svjetlost vas može probuditi usred noći ili pak prerano, pa je najbolje spavati u mračnoj prostoriji, ukoliko niste jedan/na od onih kojima svjetlost ne smeta. Mnogi kažu da ne mogu zaspati ni ukoliko su uključene lampice na uređajima, a neki i svoj omiljeni mobitel bez kojeg preko dana ne mogu također pošalju na spavanje da ih ne bi probudio zvuk poruke ili neki kasni poziv.

I lijepo sanjajte!