PET ZNAKOVA

Nekoliko načina sprečavanja preranog starenja

01.08.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Starenje je neizbježno, ali izgledati lošije nego što biste uistinu trebali nikako nije dobro. Neki znakovi mogu nam dati naslutiti da starimo prerano

Mnogi faktori utječu na ubrzano starenje, od pušenja do premalo vježbanja i loše ishrane. No sreća je to da većinu tih faktora možete kontrolirati i dulje sačuvati svoj mladolik izgled.

Huffington Post navodi pet znakova koji upozoravaju na starenje prije vremena i kako možete spriječiti da se to dogodi.

1. Na licu imate više bora nego što biste trebali

Možda vam se čini apsurdno, ali vitkost može biti loša za vas kad su bore u pitanju. Jedno istraživanje iz 2009. kaže kako nakon mršavljenja i 4,5 izgubljenih kilograma žena može izgledati starije za čak četiri godine. Znanstvenici su zaključili da puniji obrazi općenito čine ženu mlađom nego što jest, a kada ih izgube i koža se malo objesi, rezultat je stariji izgled. Kao najgoru stvar kod mršavljenja i jo-jo efekta znanstvenici ističu širenje i skupljanje kože koja na kraju ima više bora. Da biste si pomogli, probajte jesti hranu poput jagoda, badema, mrkve, losoa ili kivija koje imaju hranjive vrijednosti za ljepšu kožu.

2. Spušteni kapci i vrećice ispod očiju

Kako starimo, kapci se rastežu jer su mišići slabiji pa ih ne podržavaju kao u mladim danima, a s godinama se stvaraju i vrećice ispod očiju zbog opuštene kože. Osim estetskog zahvata, koji nije rizičan i u zapadnim zemljama rutinski je postupak, možete si pomoći i s nekoliko zdravih navika. Probajte redovno spavati, piti puno vode i paziti koliko soli unosite u organizam.

3. Crvenilo u očima

Oči lako mogu izgledati crveno i iritirano zbog proširenih krvnih žilica, a tada automatski izgledate umorno i starije. Tome najčešće pogoduje višesatno sjedenje pred računalom ili manjak sna. Da biste ublažili taj izgled, na desetak minuta na oči stavite hladni oblog. Ako jako često ili stalno imate ovaj problem, otiđite kod liječnika na pregled.

4. Čujete lošije nego prije

Mnogi stručnjaci vjeruju da je lošiji sluh jedan od glavnih znakova preranog starenja. Tako je pogoršanje kod sluha moguć znak odnosno najava demencije ili Alzheimerove bolesti. Stoga je važno da što prije posjetite liječnika ako vam se čini da odjednom lošije čujete i imate problema sa sluhom.



5. Suha usta

Budite se ujutro suhih usta, kao da nemate ni kapi sline u njima. To također može biti znak preranog starenja. Postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na suha usta, od pušenja do djelovanja nekih lijekova. No možete potražiti pomoć kod liječnika te postoje sprejevi koji mogu ublažiti taj problem. Tijekom noći možete popiti malo vode i spriječiti isušivanje.