UKUSNO I POVOLJNO

Nekad je bio hrana za siromašne, a danas je kralj jeseni

14.10.2016 u 06:57

Bionic
Reading

Kelj je namirnica na kojoj su odrasle mnoge generacije, a iako smo ga kao djeca često izbjegavali, sada znamo da je idealan iz više razloga

U hladnim mjesecima nemamo puno izbora kada je svježe povrće u pitanju, a kako kelja uvijek ima, treba ga i iskoristiti, posebno što je vrhunac sezone u kasnu jesen. Osim što je dostupan jer dobro podnosi niske temperature, ne spada među skupu hranu te je poput svog povrća blagotvoran za naše zdravlje.

Vitamini, minerali, vlakna...

Iz porodice je kupusnjača, ima poseban okus pa ga često izbjegavamo sirovog, no u kombinaciji s drugim namirnicama, kao klasično varivo, itekako je ukusan. Od mjerice jedne šalice kelja organizam dobiva čak 260 posto dnevne preporučene doze vitamina A, a kroz zimske mjesece dobro će vam doći i vitamin C te kalij i kalcij. Od minerala ima i mangan, željezo te mangan.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Melbourneu prvi su otkrili da rijetka vrsta monosaharida ili jednostavnog šećera, koju nalazimo u zelenom lisnatom povrću hrani 'dobre' bakterije u crijevima i utječe na poboljšan rad crijevne flore i probavnog sustava, istodobno blokirajući djelovanje 'loših' bakterija, a to se odnosi i na kelj.

Nadalje, vlakna iz kelja također pomažu održavaju normalne razine kolesterola i šećera. Također, ono što je mnogima važno, kelj ne spada u kaloričnu hranu jer u 100 grama ima oko 50 kalorija.

Kelj može biti ukusan

Najbolji način pripreme da se zadrži što više nutritivnih vrijednosti jest taj da kelj kuhate na pari. Bolji od toga jedino je sirov kelj i može se narezati pa s ostalim povrćem složiti na salatu ili dodati gustim kašastim sokovima (smoothijima). Ako vam to nikako nije ukusno, nemojte se forsirati. U svakom je slučaju bolje napraviti kombinacije s drugim povrćem kao varivo, složenac ili slična jela, nego odustati pa pojesti kakvu brzu hranu. Kelj, brokula, kupus, mahunarke poput graha ili leće sadrže sastojke koji su teško probavljivi pa ih stoga treba dobro prokuhati kako bi se smanjila mogućnost nadutosti. Posebno na to trebaju paziti ljudi koji boluju od bolesti štitnjače. Ljubitelji povrća kelj mogu složiti sa zobenim pahuljicama i kao ukusan popečak.

A ako volite eksperimentirati, onda će vam se svidjeti jedna zdrava grickalica – čips od kelja. Nije ga teško napraviti pa svakako vrijedi probati.

Kupnja i čuvanje

Za kelj ne vrijede bitno drugačija pravila od ostalog povrća. Pazite da listovi imaju prepoznatljivu zelenu boju, bez smeđih mrlja. Rezane glavice nisu preporučljive jer se tako gubi vitamin C. Veličina glavice trebala bi otprilike odgovarati težini jer ako su puno lakše, listovi su izgubili vlagu. Iz istog razloga dobro je iskoristiti ga unutar dva dana nakon kupnje.