NAJČEŠĆI SIMPTOMI

Neizbježan dio života svake žene: Kako prepoznati i liječiti simptome perimenopauze i menopauze

14.05.2022 u 11:45

Bionic
Reading

Ulazak u menopauzu, kojoj prethodi period perimenopauze, neizbježan je dio života svake žene, no kako znati jesmo li ušli u to razdoblje?

Mnoge žene ne znaju što mogu očekivati ​​tijekom perimenopauze, razdoblja često obilježenog uznemirujućim promjenama u tijelu koje vodi do menopauze, odnosno kraja ženskog menstrualnog ciklusa, što dovodi i do kraja mogućnosti začeća.

Više od milijardu žena diljem svijeta iskusit će perimenopauzu do 2025. godine, no za mnoge pripadnice ljepšega spola još nije jasno kako prepoznati prve simptome.

Treba naglasiti da se perimenopauza javlja 5-10 godina prije menopauze, a među prvim simptomima su valovi vrućine, odnosno tzv. valunzi.

'Većina žena će opisati osjećaj topline koji počinje u njihovoj glavi i kreće se niz tijelo', rekla je dr. Nanette Santoro, profesorica porodništva i ginekologije na Sveučilištu Colorado koja istražuje simptome perimenopauze i menopauze.

Nakon toga često slijedi osjećaj hladnoće, rekla je, jer se krvne žile u tijelu šire, a zatim brzo gube toplinu. Valunzi obično traju između jedne i pet minuta i mogu se pojaviti i u perimenopauzi i u menopauzi.

Dr. Holly Thacker, specijalistica za žensko zdravlje Klinike Cleveland, kaže da su različiti simptomi povezani s valovima vrućine. Neke žene tako doživljavaju taktilne halucinacije i osjećaju kao da im koža bridi, a neke se pak žale i na pojačano lupanje srca. Valunzi vrućine također su povezani s nesanicom i poremećenim snom.

1. Valunzi

Što ih uzrokuje: Nije sasvim jasno zbog čega nastaju, objašnjava dr. Santoro, ali fluktuacije u razinama estrogena koje se javljaju tijekom perimenopauze mogu dovesti do promjena temperature tijela.

Dok je prijelaz u menopauzu obilježen snižavanjem razine estrogena, te razine znatno fluktuiraju do zadnje menstruacije. 'Hormoni ne padaju polako do nule, više su kao na nekom rollercoasteru', objašnjava liječnica.

Kako ih liječiti: Smatra se da je hormonska terapija, koja uključuje uzimanje dodatnih estrogena ili progesterona uz estrogen, najučinkovitiji dostupni tretman za valunge nakon menopauze. Američka agencija za hranu i lijekove (F.D.A.) također je odobrila paroksetin, antidepresiv najčešće poznat kao Paxil, za liječenje umjerenih do jakih valunga.

KORISNI SAVJETI

Ne izbjegavajte ih, ove vam namirnice mogu pomoći da se osjećate bolje pa im pronađite mjesto na svakodnevnom jelovniku

Pogledaj galeriju

Neki liječnici ne preporučuju hormonsku terapiju tijekom perimenopauze i umjesto toga propisuju nisku dozu hormonske metode kontrole rađanja. Režimi hormonske terapije obično sadrže četvrtinu količine hormona u najnižim dozama kontracepcijskih pilula, ali to nije dovoljno za pružanje kontracepcije i kontrolu nepravilnog krvarenja.

2. Depresija i anksioznost

'Depresija i anksioznost doista postaju sve prisutniji u perimenopauzi', rekla je dr. Karen Adams, profesorica porodništva i ginekologije na Oregon Health and Science University.

Neki se mogu osjećati i kao da su stalno u PMS-u. 'Žene koje doživljavaju tjeskobu osjećat će se razdražljivo i uznemireno te se može pojaviti pojačano lupanje srca. Depresija je obično obilježena lošim raspoloženjem, nedostatkom motivacije, spavanjem i jedenjem više ili manje nego inače te izostankom uživanja u aktivnostima koje su tipično izvor utjehe', objašnjava stručnjakinja.

Što ih uzrokuje: Kada gubimo estrogen, sve smo više osjetljiviji i skloni promjenama raspoloženja. Žene koje su imale perinatalnu depresiju ili predmenstrualni disforični poremećaj, teški oblik PMS-a, imaju veći rizik od razvoja depresije u menopauzi, a i valunzi su također povezani s tjeskobom.

Kako ih liječiti: Depresija koja se javlja oko prijelaza u menopauzu dobro reagira na estrogen, a ako žena ne reagira na hormone, antidepresivi mogu biti od pomoći. Tzv. kognitivna bihevioralna terapija, tehnike opuštanja i joga također mogu poboljšati raspoloženje.

3. Genitalne i urinarne tegobe

Žene mogu osjetiti suhoću rodnice, nemogućnost kontroliranja mokrenja u nekim situacijama, pa čak i pretjerano aktivan mokraćni mjehur tijekom i nakon perimenopauze. Ponekad se žale na svrbež ili peckanje u vagini ili tijekom mokrenja. Seks može biti bolan, a ponekad i korištenje toaletnog papira ili čak nošenje preuskih traperica.

Što ih uzrokuje: Niska razina estrogena može dovesti do genitalnih simptoma. On pomaže u održavanju zdravlja tih tkiva, uz elastičnost i protok krvi i vlažnost. Sve to gubite kada izgubite estrogen.

KORISNI SAVJETI

Da, moguće je: Evo kako prehranom držati kilograme pod kontrolom i pri tome se dobro osjećati

Pogledaj galeriju

Kako ih liječiti: Za razliku od valunga, genitalni simptomi ne nestaju bez liječenja. Tretman koji je vrlo učinkovit je vaginalni ili lokalni estrogen. Mnoge žene također mogu ublažiti simptome korištenjem vaginalnih hidratantnih krema i lubrikanata bez recepta.

4. Moždana maglica

Neke žene imaju osjećaj kao da njihove misli nisu tako jasne kao što su nekada bile, a mogu imati i problema s pamćenjem riječi. To je u kratkim crtama ono što opisuje tzv. moždanu maglicu.

Što je uzrokuje: Uzroci bi mogli biti brojni. To bi u osnovi moglo biti odvikavanje od steroida, estrogena. Ali valovi vrućine, noćno znojenje i drugi simptomi menopauze mogu prekinuti san, a smanjeni i fragmentirani odmor može uzeti danak. Depresija i drugi poremećaji raspoloženja također utječu na kognitivne sposobnosti.

Kako je liječiti: Ovo može biti problem i u perimenopauzi, a zatim nestaje nakon menopauze. Identificiranje i rješavanje problema sa snom također može ublažiti moždanu maglicu. Noćno znojenje i valovi vrućine mogu se ublažiti dodatnim estrogenom. Izbjegavanje kofeina, alkohola i nikotina prije spavanja može poboljšati san. Raniji obrok također može biti od koristi: pobrinite se da zadnji obrok bude barem dva sata prije spavanja.

5. Problemi s kožom i kosom

Mnoge žene primjećuju da im kosa postaje manje gusta, pojačano opada, a uočavaju i rast novih dlačica na licu te tanju ili suhu kožu.

Što ih uzrokuje: Žene gube oko trećine kolagena u koži oko ulaska u menopauzu. I stanje kose ima hormonsku komponentu pa neke žene primjećuju promjene na kosi i tijekom trudnoće i nakon poroda. Gubitak kose također može biti povezan s abnormalnostima štitnjače i nedostatkom vitamina, koji nisu nužno povezani s menopauzom, ali se mogu pojaviti s godinama.

Kako ih liječiti: Dnevno uzimanje multivitamina formule za žene, kao i uzimanje estrogena, može podržati prevenciju gubitka kose. Uzimanje estrogena također može povećati debljinu kože, vlažnost i fleksibilnost.

Osim toga, dobar je savjet da liječnik provjeri razinu hormona štitnjače, jer gubitak kose može biti povezan s abnormalnostima štitnjače. I posavjetujte se sa svojim liječnikom opće prakse o svim novim zdravstvenim problemima za koje mislite da bi mogli biti povezani s perimenopauzom ili menopauzom.

Iako mogu biti iritantni i ometajući, simptomi perimenopauze i menopauze neće zauvijek trajati i postoji rješenje za te probleme.