STRUČNJACI SAVJETUJU

Ne pričate dovoljno o seksu? Pogledajte 'Seks i grad'!

03.06.2011 u 06:00

Bionic
Reading

Parovi koji imaju problema s razgovaranjem o seksualnim problemima, posebno onima vezanim uz zdravlje, trebali bi zajedno pogledati koju epizodu serije 'Seks i grad', pokazalo je novo istraživanje

Znanstvenici su u novom istraživanju otkrili da su studenti koji gledaju ili su gledali 'Seks i grad' puno samopouzdaniji i otvoreniji u intimnim razgovorima. Rezultati nisu zanemarivi budući da je dvostruko više studenata bilo spremnije razgovarati o seksualnim problemima nakon što su pogledali kako to rade Samantha i Miranda.

'Jedan od moćnih aspekata zabavnog TV programa je u tome da može ljude navesti da razgovaraju o ozbiljnim stvarima o kojima se možda inače ne bi otvorili. Ljudi se poistovjećuju s televizijskim likovima te onda konverzacije preslikavaju na stvaran život', rekla je Emily Moyer-Gusé, autorica studije sa Sveučilišta Ohio.

Gotovo 50 posto ispitanika koji su gledali epizodu 'Seksa i grada' u kojoj likovi razgovaraju o spolno prenosivim bolestima, kroz dva tjedna su o istoj temi popričali sa svojim partnerima.

'Ovo je prilično važan bihevioralni efekt nakon samo jedne epizode. Kad su studenti vidjeli da likovi pokazuju samopouzdanje i sposobnost da uspješno vode takve osjetljive razgovore, rekla sam im da sličan scenarij pokušaju primijeniti u vlastitom životu. Nakon toga su osjetili da su i sami sposobni povesti ozbiljan razgovor', rekla je Moyer-Gusé.