PRIPREMA ZA MATURALNU VEČER

Nauči hodati na visokim petama

15.05.2009 u 09:05

Bionic
Reading

S visokim petama nema šale i bolje ih je i ne kupiti ako se ne želiš ozbiljnije pozabaviti učenjem hodanja u njima. Iako se na prvi pogled čini lako, svatko tko je probao zna da ovo nije ni blizu istini kad treba napraviti više od deset koraka ili čak i plesati

Mnoge cure izbjegavaju visoke pete, mada bi u nekim prigodama kao što je, primjerice, maturalna večera silno željele zablistati upravo u sandalama na visokoj peti. Ipak, znaj da se s malo vježbe i ovo može svladati.

Sandale isprobaj u trgovini prije nego što ih kupiš.Trik za obuću s visokim petama ide ovako – stani na čvrstu površini i pokušaj barem jedan centimetar podignuti težinu svog tijela na prstima. Ako ovo ne možeš, znači da su ti pete ipak previsoke, pa probaj druge, s nižom petom. Naime, kupiš li obuću s previsokom petom, na kraju ćeš hodati s previše savijenim koljenima i cjelokupni dojam bit će loš.

Prvo vježbaj stajanje na visokim petama.
Najbolje je stati ispred velikog ogledala te se pomicati na lijevu i desnu stranu. Za početak je ovo dovoljno. Osim što ovako vježbaš stajanje u viskim petama, možeš usput provjeriti i figuru te kakav ti položaj tijela najbolje stoji. Uvidjet ćeš da na visokim petama djeluješ znatno više.

Sada napravi nekoliko koraka na visokim petama.
Bitno je izabrati čvrstu površinu, dakle pločice, parket, beton ili slično, a nikako tepih ili tepison jer su oni mekani, pa ti mogu pokvariti ravnotežu. Također, budući da 'štiklice' obično imaju vrlo gladak đon, pripazi na glatke površine (pločice, parket) kako se ne bi poskliznula. Na ovo je bitno paziti i kasnije, kad već naučiš hodati na visokim petama.

Noge drži blizu jednu drugoj
, nemoj ih suviše širiti dok hodaš na visokim petama. Također, kad stavljaš stopalo na tlo, prvo ide peta, a potom prednji dio, prsti. Nikako nije dobro prvo staviti prste pa petu ili čak cijelo stopalo odjednom. Dobra stvar je i stavljati jednu nogu ravno ispred druge dok hodaš jer tako dobivaš na ravnoteži.

Vježbaj, vježbaj i samo vježbaj. Hodaj po sobi i naglo mijenjaj smjerove. Iskušavaj naglo zaustavljanje tako da previše ne savijaš koljena. Iskušaj pete i na mekšim površinama. Bitno je vježbati i steći sigurnost u hodanju.

Kad se radi o stepenicama, bitno je naglasiti ovo – na stepenicu uvijek stavi cijelo stopalo. Mnoge djevojke stave samo prste, a peta im visi preko ruba. Ovo nikako nije dobro jer se vrlo lako možeš poskliznuti i pasti.

Planiraš li se razbacati na plesnom podiju, i za to trebaš vježbati. Ples je još teži nego hod i zahtijeva posebnu spretnost.

Nakon nekoliko dana vježbe, obuj cipele s visokom petom i obavljaj u njima sve što bi inače taj dan obavljala po kući. Ovako ćeš steći sigurnost i prelaziti preko najrazličitijih prepreka, što je svakako dobro. Pozor – vožnja bicikla i slične aktivnosti nikako nisu za visoke pete!

Za kraj – budi uporna. Nemoj uletjeti u obuću s visokom petom iz ravnih natikača na sam dan maturalne večere jer bi mogla završiti s ozljedom, kako noge, tako i svog samopouzdanja. Sretno i lijepo se provedi!

Najčešće pogreške pri hodu na visokim petama i kako ih se riješiti možeš vidjeti u ovom videu: