GIRIČEKOVA BIVŠA SUPRUGA

Nataša Gulan izgubila 4,9 milijuna zbog udaje

13.03.2010 u 10:22

Bionic
Reading

Da je Nataša Gulan, bivša supruga proslavljenog košarkaša Gordana Giričeka, ostala živjeti s njim u izvanbračnoj vezi, danas bi imala pravo dobiti polovicu od 11 milijuna kuna. Zbog rupe u zakonu pripalo joj je tek 130 tisuća kuna

Poslije pravomoćne presude zagrebačkog Županijskog suda, Nataša Gulan, kojoj je u parnici dosuđeno 102.500 dolara, u stvarnosti će dobiti tek 130 tisuća kuna jer je izgubila parnicu o podjeli bračne imovine pa mora platiti sudske troškove od gotovo 394.000 kuna (sudske troškove koji se određuju prema vrijednosti spora suprotnoj strani uvijek plaća onaj tko izgubi parnicu, op. a.). Prema pisanju Večernjeg lista, sud je presudom zapravo prihvatio tužbu Gordana Giričeka da njihova zajednička bračna stečevina iznosi 205.000 dolara te joj je dodijelio polovicu tog iznosa.

Nakon što presudom zagrebačkog Općinskog građanskog suda početkom 2007. nije dobila polovicu tražene imovine, njena odvjetnica Dafinka Večerina žalila se Županijskom sudu. U žalbi je obrazložila da je presuda nižeg suda nepravedna jer da se Nataša nije vjenčala s Giričekom, tada bi sud imovinu stečenu u vrijeme njihova zajedničkog života dijelio napola, a ne samo onu koju su stekli u osam i pol mjeseci braka.

Isticala je i da se njihova izvanbračna zajednica nikad nije prekinula, nego je nastavljena brakom, iz stvarne je prerasla u formalnu. No Županijski je sud uzvratio da je i u ovom slučaju dužan primijeniti odredbu Obiteljskog zakona prema kojoj se imovina dijeli popola između supruga ako žive u braku, ili najmanje tri godine u izvanbračnoj zajednici, ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete. Obrazložio je i da zakonom nije predviđena iznimka u podjeli bračne stečevine u slučaju kada se izvanbračna zajednica nastavlja bračnom. Istina, Županijski sud na neizravan način priznaje nepravednost presude prema Nataši Gulan u dijelu obrazloženja 'da sud nije ovlašten izjednačavati imovinskopravne učinke bračne i izvanbračne zajednice da bi bio pravedan jer je pravednost podređena zakonu'!

Iako pravomoćno riješen, ovaj slučaj još nije gotov jer će se njime baviti i Vrhovni i Ustavni sud

'Kakva je pravna sigurnost ako sklapanje braka nakon izvanbračne zajednice obezvređuje tu izvanbračnu zajednicu koja bi bila po pravima priznata da nije došlo do vjenčanja', navodi Večerina u izjavljenoj reviziji Vrhovnom sudu. Najavila je da će Ustavnom sudu podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti sporne odredbe Obiteljskog zakona. Uz to, kaže, razmišlja i o ustavnoj tužbi ako Vrhovni sud odbije reviziju na presudu jer je povrijeđena jednakost bračne i izvanbračne zajednice u slučaju Giriček.