OD BRAŠNA I SOLI

Napravite sami ukrase za bor

21.12.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Ako su vam dojadile one kuglice ljubičaste boje koje stavljate na jelku već pet Božića zaredom, na pravom ste mjestu! Postanite sam svoj majstor ili majstorica i napravite ovog Božića jedinstvene ukrase samo po svojoj želji

Evo što će vam trebati:

- 1 šalica brašna
- 1 šalica soli
- 1 šalica vode
- čačkalica
- kalupi za kekse
- boja i/ili šljokice
- cimet (po želji)

1. korak

Pomiješajte brašno sa solju, a potom dodajte malo pomalo vode da se stvori tijesto koje nije ljepljivo. Malo promijesite. Ako ste pretjerali s vodom i ljepljivo je, dodajte još malo brašna.

Želite li da vam tijesto, odnosno ukrasi imaju boju i da ih kasnije ne trebate mnogo ukrašavati, dodajte malo cimeta. Što ga više dodate, ukrasi će biti tamniji. Osim toga, dodavanjem cimeta dobit ćete i prekrasan miris, tako svojstven Božiću.

2. korak

Ovako dobiveno tijesto razvaljajte. Debljina neka bude po vlastitoj želji, ali dobro je da ne bude ni pretanko ni predebelo. Ako je pretanko, može puknuti, a ako je predebelo, bit će preteško za grančice jelke. Najbolja debljina je oko tri-četiri milimetra.

3. korak

Uzmite mamine/bakine kalupiće za kekse i izrezujte oblike od dobivenog tijesta. Ako ste vještiji, možete i sami nožem izrezivati oblike iz svoje mašte.

4. korak

Čačkalicom pri vrhu svakog ukrasa napravite rupicu. Imajte na umu da se tijesto u pečenju malo raširi, pa rupicu nemojte napraviti premalenu kako kasnije ne biste imali problema s uvlačenjem ukrasnog konca.

5. korak

Ovako napravljene ukrase posložite na ravnu površinu i ostavite da se osuše. Mogu se sušiti na zraku, a za to će im trebati dan-dva, ovisno o debljini, ali i toplini u vašem domu. Možda je ipak mnogo bolje i brže rješenje sušiti ih u pećnici. Pećnicu stavite na 120 Celzijevih stupnjeva i ostavite ukrase da se suše oko sat do sat i pol. Ipak, redovito provjeravajte jer ako ste napravili tanje ukrase, brže će se sušiti, a sigurno ne želite da vam izgore.

6. korak

Kada su suhi, izvadite ih iz pećnice i pustite da se ohlade. Nakon toga, boje ili šljokice u ruke i krenite s ukrašavanjem! Odlična su ljepila sa šljokicama koja možete naći u malim tubicama u različitim bojama, i to u gotovo svakoj trgovini ili knjižari! Ovakvim ljepilima možete lijepo čak i ispisivati imena ili slično. Kada nanesete sve što želite, ponovno ostavite ukrase da se dobro osuše na zraku.

7. korak

Kad su se ukrasi posušili, uvucite končiće u rupice i to je to! Ukrasi su spremni za stavljanje na jelku. Sretan Božić!