IDEALNA ZA ZIMU

Namirnica koja će vas napuniti energijom, ali ne i udebljati

26.01.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Iako su tradicionalne mahunarke s naših prostora grah, grašak i mahune te bob i leća, slanutak posljednjih godina postaje sve popularniji i ide na vrh ljestvice gdje i pripada

Gledajući mahunarke općenito, bogat su izvor kvalitetnih bjelančevina s esencijalnim aminokiselinama pa ne čudi da služe kao zamjena za meso. Sadrže puno vitamina, s naglaskom na one skupine B, posebno folne kiseline što je dragocjeno trudnicama. No prepune su i minerala poput kalcija, magnezija, željeza, cinka, selena te topivih i netopivih vlakana. Nakon ovog kratkog rezimea sasvim je jasno da slanutak trebamo jesti sve češće, a načina pripreme zaista ima.

Slanutak, koji još nazivaju leblebija te egipatski grašak, oblikom je nalik sušenom grašku. U sto grama 100 g ima oko 360 kalorija, a od toga 19 posto proteina, šest posto masti, 60 posto ugljikohidrata, 17 g dijetetskih vlakana i 10,7 g šećera.

Zdravlje

Zahvaljujući vlaknima, nakon što pojedete slanutak, dulje ćete se osjećati siti, ali ima on i velike prednosti po pitanju zdravlja. Blagotvorno djeluje na kolesterol i probleme s dijabetesom jer regulira šećer u krvi. Također ima dobar utjecaj na zdravlje srca zbog spomenute folne kiseline. Na svojoj listi prednosti slanutak ima i sadrži mineral molibden u tragovima koji aktivira enzime u metabolizmu, a poznat je i kao dobar diuretik.

Pomoć kod mršavljenja

Istraživanje objavljeno u Journal of Nutritionu pokazalo da redovit unos vlakana u organizam pomaže održavanju tjelesne težine te u borbi s viškom kilograma. Kroz dvogodišnju studiju znanstvenici su došli do zaključka da osam grama vlakana na tisuću unesenih kalorija u tijelo potiče gubitak do dva kilograma. Slanutak ima čak osam grama vlakana u tri četvrtine šalice, stoga ga probajte redovno uvrstiti u svoj meni.

Slanutak i crvena paprika za više energije

Čak svaka peta žena ima nisku razinu željeza. Konzumacija hrane bogate željezom neće puno pomoći ako organizam nije u stanju razgraditi tu hranu. 'Željezo koje dolazi iz biljaka naš organizam vrlo često teško razgradi', tvrdi Heather Mangieri, vlasnica nutricionističkog centra u Pittsburghu. Da željezo koje sadrži slanutak ne propadne, olakšajte organizmu razgradnju i dodajte malo crvene paprike. Upravo će vitamin C iz paprike biti ključan za lakšu apsorpciju željeza.

Složite humus ili slanutak kao grickalicu

Humus je popularan na cijelom Srednjem istoku, ali nije nepoznanica ni u zapadnom svijetu. Obično se dobro izmiksaju slanutak, bijeli luk, tahini (pasta od sezama, ali dobar je i obični sezam), maslinovo ulje i sol i papar. Smjesa mora biti glatka, poput paštete. Jede se s drugim povrćem, primjerice mrkvom ili celerom, koje se umoči u humus.

Osim što slanutak možete složiti na salatu s raznim povrćem, pripremiti varivo ili ga jesti kuhanoj u slanoj vodi, može biti idealna grickalica