ŠTO ČEKATE

Nakon ovoga lako ćete se riješiti viška stvari iz kuće

01.05.2014 u 08:42

Bionic
Reading

Čišćenje nereda iz prostora u kojem živite ili radite ne svodi se samo na slaganje radnog stola ili pospremanje po kući. Sortiranje i spremanje nagomilanih stvari, ako se radi na pravi način, može imati dugotrajan utjecaj na poboljšanje kvalitete života

Prema filozofiji feng shuija, nakupljanje stvari koje samo stoje i zauzimaju prostor, skupljaju prašinu, narušava protok energije u prostoru, stvara blokade te time unosi neravnotežu u naš život. Čišćenje nepotrebnoga iz stana, kuće ili ureda, neće samo olakšati snalaženje u tom prostoru, uštedjeti vrijeme traženja onoga što vam je upravo potrebno, nego će stvoriti i ugodnije okruženje u kojemu je poticajno raditi, stvarati, opuštati se, piše InsideOut.hr

Uzmite si 30 dana

Čišćenje stvari koje smo nakupljali godinama može biti emocionalno vrlo zahtjevno, a ako ima puno stvari, potrebno je i puno vremena. Radite svaki dan po 20 minuta, mala i brza čišćenja stvari i tako svaki dan oslobodite mali dio doma ili ureda od nepotrebnih predmeta, dokumenata i slično.



Promijenite perspektivu

Kao što se mnogo toga u životu promijeni s godinama, tako se i odnos prema stvarima koje čuvamo mogao promijeniti. Kad radimo 'čistku' u svom životu, dolazimo do pitanja koji su nam prioriteti, kako želimo provoditi svoje vrijeme, tko su nam pravi prijatelji i slično. Prostor je jednako dragocjen kao i vrijeme. Napunite ga samo stvarima koje su vam zaista drage, a ostalo bacite, poklonite, donirajte.

Napunite prostor strastima

Prije nego što krenete sa slaganjem stvari i bacanjem nepotrebnih, pronađite konkretna mjesta na kojima će stajati predmeti povezani s konkretnom strašću. Tako ćete se puno lakše snalaziti unutar svog prostora, a i on će odjednom dobiti sasvim novi smisao i jasno smještene prioritete unutar života.

Kutija zvana 'možda'

Ako postoje predmeti oko kojih se dvoumite zadržati ih ili baciti, napravite kutiju 'možda'. U nju stavite sve za što vam je sada teško odlučiti hoće li vam nedostajati ili trebati u budućnosti. Nakon šest mjeseci izvadite iz kutije sve što vam je bilo potrebno, a ostatak bacite.

Budite redoviti

Da vam se stvari opet kroz neko vrijeme ne nagomilaju, posebice ako vam je teško nešto baciti 'jer nikad ne znate kad vam može zatrebati', napravite 'blic čistku' svaki mjesec. Iskoristite to vrijeme kao refleksiju na mjesec koji je prošao kako biste očistili svoj um, sredili dojmove i odredili prioritete, plan za dalje. Na taj ćete način očistiti i dom od stvari koje vam nisu zaista funkcionalne i nužne.