BOLNA ISTINA

Najgore se ponašamo prema onima koji su nam najbliži

26.07.2014 u 07:24

Bionic
Reading

Znanstveno je dokazano da ćemo najviše povrijediti upravo one koje najviše volimo, odnosno ljude koji su nam najbliskiji

Ljude koje najbolje poznajemo ujedno su oni prema kojima ćemo se i najlošije ponašati.

Naime, istraživanje objavljeno u časopisu Current Directions in Psychological Science, a koje se provodilo čak trideset godina, otkrilo je koga smo najskloniji povrijediti i prema kome smo najviše agresivni te o kakvim se tipovima agresije radi.

'Ljudi koji će nas povrijediti uglavnom su oni koje dobro poznajemo', rekla je autorica istraživanja Deborah South Richardsonprofesorica psihologije na Sveučilištu Georgia Regents.


Ona to naziva fenomenom 'svakodnevne agresije', koja se istražuje od 1974. godine.  Istraživači su se bavili namjerom, a ne posljedicom i time koliko ona na kraju povrijedi. 'Bitno je ono što ste namjeravali. Slikovito rečeno, ako uperite pištolj u nekog i promašite, taj je čin agresivan', objašnjava Richardson.

Evo nekoliko glavnih karakteristika o svakodnevnoj agresiji koje su istraživači otkrili.

Vjerojatnije je da ćemo biti agresivniji prema ljudima koje najviše volimo nego prema strancima. Je li to zbog toga što s njima provodimo najviše vremena ili što su nam odnosi s njima važniji, još nije do kraja razjašnjeno.

Najosnovniji je tip agresije direktna agresija, koja uključuje deranje, bacanje stvari, tuču i uvredljive riječi. Muškarci su skloniji ovom tipu agresije nego žene, a ona uključuje i seksualnu agresiju.

Drugi je tip agresije indirektna agresija, koja podrazumijeva agresiju bez konfrontacije. Povrijedit ćete nekoga pasivnom agresijom ili indirektno preko nekoga.

Indirektna agresija
uključuje tračanje, širenje glasina, uništavanje omiljenih predmeta osobe koju želite povrijediti.

Pasivna agresija pak može uključivati ignoriranje poziva, potom tzv. silent treatment ili kašnjenje na neko događanje. Istraživači su otkrili kako su studenti skloniji direktnoj agresiji ako se suprotstavljaju braći i sestrama, jer je njihova veza jaka i ta se veza, bez obzira na jačinu agresije i konfrontacije, neće prekinuti.

Prijatelji su pak više podložni indirektnoj ili pasivnoj agresiji.