SAVJET STRUČNJAKA

Najčešće pogreške koje radite s kontaktnim lećama

11.06.2015 u 12:19

Bionic
Reading

Kontaktne leće mnogima su dio svakodnevice te im uvelike olakšavaju život, no stručnjaci upozoravaju da ako se ne pridržavamo pravila korištenja, mogu izazvati brojne posljedice

Mnogi se sve više odlučuju za nošenje kontaktnih leća, a kako kaže dr. Tanja Tomljanović iz Ghetaldusa, koriste ih pacijenti svih životnih dobi.

'Kontaktne leće imaju brojne prednosti u odnosu na naočale. One dolaze na samu površinu oka i daju puno šire vidno polje, ne mijenjaju prirodan izgled, spretnije su za sportske aktivnosti i boravak u prirodi, ne mogu se zamagliti kod ulaska iz hladnog prostora u toplo, ne smeta im kiša... Uz kontaktne leće možete nositi sve vrste sunčanih naočala. Dob kada djeca mogu početi nositi leće zavisi od zrelosti djeteta, ali i želje i djeteta i roditelja za nošenjem leća. Općenito možemo reći da je to osnovnoškolska dob. Što se tiče gornje, granice ona zapravo ne postoji', kaže dr. Tomljanović.

Najčešće su pogreške prilikom rukovanja kontaktnim lećama neodgovarajuća higijena leća, predugo nošenje leća i spavanje s lećama.

'Važno je naglasiti da je neophodno jednom godišnje napraviti pregled kod liječnika oftalmologa kako bi se na vrijeme otkrili potencijalni problemi na oku', kaže dr. Tomljanović.

Vrlo je važno da se korisnici pridržavaju pravila rukovanja lećama kako ne bi došlo do komplikacija.

'Njega kontaktnih leća izuzetno je važna za dugotrajno i uspješno nošenje leća. Prije rukovanja s lećama uvijek treba dobro oprati ruke sapunom i tekućom vodom te ih dobro obrisati. Leće treba redovito čistiti i čuvati isključivo u otopinama predviđenim za održavanje kontaktnih leća', objasnila je ona.

Što se tiče vrsta leća danas su najtraženije meke zamjenske leće.

'Korisnici najviše vole dnevne leće jer s njima ima najmanje posla, ali one su nešto skuplje od drugih leća. Treba naglasiti i da je vrlo riskantno kupovati leće izvan specijaliziranih trgovina. Što se tiče kozmetičkih leća za njih vrijede sva pravila kao i za bilo koje druge leće, što znači da bi trebalo napraviti kompletan pregled oka prije prve kupnje leća i dalje redovite liječničke kontrole barem jednom godišnje', upozorila je dr. Tomljanović.

Budući da nam se bliži sezona godišnjih odmora, zanimalo nas je koje su leće najpraktičnije.

'Za putovanja, odmor i kupanje najbolje su dnevne leće. Meke leće ne smiju dolaziti u kontakt s običnom, morskom ili bazenskom vodom. Zbog toga su idealne dnevne leće koje se ujutro stave, a navečer bace tako da ne može biti štetnog djelovanja na oko. Ako se kupate s lećama, jedino u obzir dolaze dnevne kontaktne leće', napominje.

Što se tiče leća i šminkanja, osnovno je pravilo, kaže dr. Tomljanović, da treba prvo staviti leću pa se šminkati, a prilikom skidanja uvijek prvo skinuti leću pa tek onda krenuti s uklanjanjem make-upa.