MALE STVARI, VELIKA RAZLIKA

Najčešće greške koje radimo kod uređenja doma

25.11.2013 u 07:19

Bionic
Reading

Čini li vam se da trebate nešto promijeniti u svome domu kako bi izgledao kao vaše utočište iz snova, možda ste učinili neku od ovih greškica

1. Pretjerivanje s fotografijama

Ili volite obiteljske fotografije u stanu ili ne. Oni koji vole stavljati fotografije po zidovima i policama, obično su jako sentimentalne osobe pa im se kroz vrijeme dogodi da imaju zakrčen prostor s previše raznih okvira i fotografija. Svako malo potrudite se probrati fotografije i odlučite što ćete izložiti, a ostalo sortirajte po albumima da bude pregledno.

2. Prazan hodnik

Hodnik je idealna prilika da svakom gostu već na ulazu u svoj stan pokažete kakav ste tip osobe i da se osjeća toplina doma. To ne znači da ćete u hodnik natrpati sto stvari, već staviti nekoliko sitnica poput biljke, stolića, slike ili, primjerice, lampe. Ogledalo je odličan izbor, piše hgtv.com, jer stvara dojam većeg prostora, a i vrlo je praktično kada ste na izlasku iz kuće da se još jednom ogledate.

3. Neuredni kablovi

Osim što razni kablovi od aparata izgledaju neuredno ako nisu propisno sakriveni, mogu biti i opasni. Možete ih, primjerice, uredno posložiti iza namještaja ili pričvrstiti uz zid plastičnim kanalicama.

4. Eksterijer u kući

Bez obzira na to koliko volimo zelenilo ili more, moramo pripaziti da unutarnje uređenje kuće ne odskače od okoline u kojoj je ona smještena. Živite li na moru, sasvim je u redu da imate pokoju sliku ili sitnicu s morskim motivom, ali u unutrašnjosti Lijepe naše jednostavno će biti čudno.

5. Male promjene

Iako nemate novca za, primjerice, novu kuhinju, koja vam je sad već pomalo staromodna, možete je osuvremeniti. Zamijenite ručkice ili fronte na gornjim ormarićima. Uz nekoliko manjih zahvata činit će se novijom i ljepšom, a to pravilo možete primijeniti na bilo kojem komadu namještaja.

6. Bacite ono što ne volite

Jedna od najvećih pogrešaka u uređenju doma je kada zadršite neke stvari iako ih mrzite. No mislite da će izdržati još malo dok ne kupite novo i tako to traje godinama. Ipak, u tom ste domu svakoga dana i treba biti vaše utočište. Ako nešto zaista mrzite, bacite to odmah.

7. Dom nije muzej

Bez obzira na to koliko formalno i uredno uređenje volite, dom nije muzej i vi biste se, baš poput svojih gostiju, trebali osjećati udobno u njemu.

8. Neudoban namještaj

Prije kupnje bilo koje stolice ili, primjerice, trosjeda, obavezno probajte koliko su udobni. Takvi komadi namještaja ne mijenjaju se svake godine i bitno je da imaju funkcionalnost i udobnost.

9. Zatrpanost

Maleni nered i pokoja stvarčica viška po sobi nisu nikakav problem. No, dopustite li da vam to izmakne kontroli teško ćete se uhvatiti u koštac s neredom i nećete uživati u svom domu.

10. Prostorija bez mane

Nemojte niti pokušavati imati posložene stvari kao da su sa stranica magazina jer u stvarnom životu to je jednostavno nemoguće. To bi značilo da vam soba služi za pokazivanje i gledanje umjesto korištenja.

11. Neodgovarajući namještaj

Kod kupnje namještaja morate imati na umu da su dućani puno veći od vaše sobe. Stoga je prije kupovine bitno nacrtati plan sobe s točnim mjerama i mjerama namještaja koji bi vam odgovarao.

12. Uzorci

Igra uzorcima je poželjna na svim materijalima od tapeta do jastuka ili namještaja, ali budite oprezni da vam soba na kraju ne izgleda poput cirkusa.

13. Tepih

Prije kupovine tepiha morate imati sav namještaj zbog osjećaja prostora koji treba pokriti. Nakon toga uzmite samoljepljivu vrpcu i oblijepite kocku ili kvadrat na podu kako biste vidjeli koja će veličina tepiha biti najbolja.

14. Odgovarajuća rasvjeta

Ovisno o namjeni prostorije i dobi dana potrebna vam je različita rasvjeta. Povoljno i jednostavno rješenje su male ugradbene halogenke koje ćete koristiti po potrebi.

15. Vješanje slika i umjetnina

Najbolji način da odredite visinu postavljanja neke slike je da stanete ispred zida i odredite vaše vidno polje. Slika mora biti vidljiva bez da stajete na prste ili se spuštate da biste ju bolje pogledali.

16. Raspored u dnevnom boravku

Naučeni smo smještati trosjede i sjedeće garniture do zida, ali taj namještaj možemo odlično iskoristiti kao središnju točku prostorije ako ga malo odmaknemo. Želite li brzu promjenu u boravku, probajte se malo poigrati na taj način.

17. Postavljanje zavjesa

Nisu li dobro postavljene, zavjese mogu jaku naružiti prostoriju. Prvo pravilo je da ih postavite oko 5 cm iznad gornjeg ruba prozora. Imate li visoke stropove, zavjese postavite pri vrhu zida kako ne bi 'presjekli' prostoriju.

18. Boje

Mnogi ljudi vole boje, ali se boje kako će izgledati na kraju. Uzmite nekoliko uzoraka i obojite po dio zida pa gledajte kako izgledaju kroz dan jer je svjetlost drugačija. Tako ćete puno lakše odlučiti što vam se sviđa i pristaje.

19. Predoziranost jastucima

Iako se svaki krevet ili garnitura čini udobnjiom ako ima puno malih jastuka i jastučića problem nastaje kada se na kraju nemate gdje sjesti. Stoga oprezno s ukrasnim jastucima i radije ponekad promijenite jastučnicu nego da kupite još jedan jastučić.

20. Umjetno cvijeće

Iako se o ukusima ne raspravlja te će mnogi reći da im je umjetno cvijeće super, ono je zapravo običan sakupljač prašine na koji se naviknemo pa isti aranžman imamo godinama.