BUDITE SE ODMORNI

Najbolji položaji za spavanje bez boli

08.11.2013 u 11:02

Bionic
Reading

Nakon iscrpljujućeg, gotovo beskrajnog dana prepunog obveza i obiteljskih dužnosti jedva čekamo baciti se u krevet i zaspati. Nažalost, malo tko zaista spava kao beba i budi se odmoran

Ako vas k tome muči neki oblik (kronične) boli, tada dobar i čvrst san obično ostane samo pusta želja. Znate li u kojem biste položaju trebali spavati kako biste izbjegli bolove?

Bolovi u leđima

Ako vas muče bolovi u leđima, svakako trebate izbjegavati spavanje na trbuhu. Spavajte na leđima, licem prema stropu. Udobno se smjestite i ispružite do te mjere u kojoj vam je bezbolno ležati. Vaš madrac ne bi smio biti ni premekan ni pretvrd kako bi mogao spriječiti izvijanje tijela te omogućiti pravilno držanje tijela.

Bolovi u ramenu

Izbjegavajte ležanje na boku ako vas boli rame jer ćete tako samo pogoršati simptome. Umjesto toga, spavajte na trbuhu ili leđima. Birajte kvalitetan jastuk kako biste poduprli vrat i olakšali pritisak na rame, a jastuk bi trebao biti mali kako bi mogao poduprijeti bolno rame.

Bol u vratu

Bolovi u vratu mogu se ublažiti ako ne spavate na trbuhu, no ovog se pravila morate držati 'kao pijan plota'. Spavajte na boku ili leđima, ali svakako izbjegavajte okretanje vrata u stranu.

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr