STARA KLAONICA

Najbolji na D-sajmu su Tvrtko Bojić, Lisnati odred i mkf&at

17.06.2012 u 16:21

Bionic
Reading

Dodjelom nagrada najboljim autorima u sklopu D-sajma, koja se održala u Staroj klaonici, kulminiralo je ovogodišnje izdanje Dana D. Najbolji autori D-sajma su Tvrtko Bojić, Lisnati odred i mkf&at

Sve posjetitelje pozdravili su organizatori Ira Payer, predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva, i Boris Kovaček, direktor agencije Pepermint.

'Dan D je nastao okupljanjem svih onih koji se bave dizajnom i onih koji dizajn vole i podržavaju. Tako se i Pepermint uključio u projekt', izjavio je Boris Kovaček.

Potom su nakon cjelodnevna programa, radionica, niza predavanja i redovnog izložbenog dijela Dana D, dodijeljene nagrade najboljim radovima u sklopu središnje izložbe festivala, D-sajma.

Međunarodni žiri sastojao se od makedonskog kulturnog menadžera i direktora organizacije Public Room Aleksandra Velinovskog, nizozemske kustosice Anne van der Zwaag, direktorice Mikser festivala Maje Lalić i svestranog dizajnera Maura Massarotta.

Spomenuti žiri najboljim je radovima poglasio one u realizaciji autorskog dvojca Lisnati odred (Marina Andrijašević i Maja Subotić), autora Tvrtka Bojića te dvojca mkf&at (Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić).

'Lisnati odred kreirao je sjajan produkt i odradio profesionalnu prezentaciju. Očito je da je jako razrađen pristup predstavljanju produkta. Mislimo da ovaj proizvod ima snažan komercijalni potencijal. Tvrtko Bojić nagrađen je za dizajn multifunkcionalnog stolića, jer smatramo da je produkt i dizajn istog sjajno razrađen. Istodobno, proizvod je pristupačan, što je sveukupno veliko dostignuće i vrlo originalan rad', objasnila je Anne van der Zwaag.

'Koncept dvojca mkf&at je eksperimentalan i kreće se van ustaljenih okvira, prelazeći sigurnosnu granicu. Autori nisu radili dvodimenzionalno, već trodimenzionalno, a rezultat je iznimno dobar rad', dodala je Anne van der Zwaag.

Pored spomenutih, žiri je odabrao još dva rada: posebnim priznanjima nagrađeni su autori Damir Prizmić te Petra Križan.

U sklopu dodjele nagrada na Dan D pozornici bile su izložene oslikane bačve, rezultat akcije u organizaciji Jack Danielsa, sponzora Jack D partyja. U sklopu iste okupljeno je deset mladih hrvatskih umjetnika s ciljem da oslikaju deset drvenih bačvi. Nakon toga bačve će biti izložene u dućanima Delicije diljem Hrvatske i potom prodane na aukciji - novac od prodanih bačvi bit će doniran u dobrotvorne svrhe. Umjetnici koji su sudjelovali u akciji su: Petra Grozaj, Filip Pomykalo, Pavao kuharić, Oko, Miron Milić, pekmezmed, Ninđa tiger, Lunar, Svenkie i Marko Prpić Zets